Huizenprijzen stijgen nog steeds, behalve hier

– De prijzen op de Gelderse woningmarkt zijn opnieuw gestegen, concludeert makelaarsvereniging NVM in haar kwartaalcijfers. Een uitzondering daarop is de regio Arnhem/Nijmegen. Daar zijn de woningprijzen juist gedaald.

De huizenprijzen stegen het hardst in het Rivierengebied. De woningen werden daar gemiddeld voor zo’n 455.000 euro verkocht. Dat is een stijging van 6,7 procent ten opzichte van vorig kwartaal. In Arnhem zagen de makelaars een daling van 0,7 procent.

Kijk hieronder de situatie in jouw regio:

‘Gekte ervan af’

De daling in Arnhem/Nijmegen verklaart de makelaarsvereniging door het feit dat er meer ‘goedkope’ huizen zijn verkocht en minder huizen die in prijs gestegen zijn. Makelaar Frank van Lunen uit Druten herkent het. Zo gingen appartementen en vrijstaande huizen volgens hem tegen een lagere prijs van de hand, terwijl deze woningen wel vaker werden verkocht. Daardoor valt het percentage negatief uit.

Die daling verbaast NVM-regiovoorzitter Arnhem Rob Kranen. “De ervaring is anders”, zegt hij. “De markt is verder aangetrokken, maar je ziet wel dat de gekte er een beetje vanaf is”, vervolgt Kranen. Dat ziet hij ook bij het overbieden: “Her en der gebeurt dat toch wel. In Arnhem-Zuid gaan woningen onder de drie ton voor boven de drie ton weg. In de Liemers is dat ook behoorlijk.”

Woningtekort loopt op

NVM waarschuwt dat het woningtekort alsmaar oploopt. Waar er een jaar geleden 315.000 woningen te weinig waren, is dat aantal nu 390.000. Dat zijn 826.800 woningzoekenden in het land, waar geen woning voor beschikbaar is.

Verkoop nieuwbouwhuis naar dieptepunt

De makelaars komen met de kwartaalcijfers op dezelfde dag dat het CBS cijfers publiceert over de verkoop van nieuwbouwhuizen. Die cijfers laten zien dat verkoop van nieuwbouwhuizen naar een dieptepunt is gezakt. In het tweede kwartaal van dit jaar werden er slechts 3.300 nieuwbouwhuizen verkocht. Nog nooit telde het CBS zo weinig transacties. Mensen die op zoek zijn naar een nieuwbouw huis kunnen dit vaak moeilijk financieren, door de gestegen rente.

Geschreven door Jesper Nijkamp, Omroep Gelderland op 2023-10-05 08:00:18


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.