Hoe is het om een truffelceremonie mee te maken?

– Er zijn van die dingen die je minimaal één keer in je leven geprobeerd moet hebben. Een truffelceremonie is daar één van, vind ik. Even je drukke dagelijkse leven vergeten. En een reis maken door je hoofd. Het gebruik van psychedelica raakt steeds meer uit de taboesfeer. En daarom ging ik de uitdaging aan.

Jesse Sprikkelman beleefde een truffelceremonie. Tekst gaat verder onder de video.

Psychedelica heb ik al wel eens gebruikt in een feestelijke situatie. Maar voor dit artikel gebruik ik het in een geestelijke situatie. Alles vindt plaats onder goede begeleiding van Bart-Willem van Huizum. Hij is de oprichter van Truffelceremonie.com en heeft een praktijk aan huis in Zutphen.

Vooruit willen

Bij binnenkomst moet me gelijk iets van het hart. Ik ben namelijk hartstikke zenuwachtig. Niet vreemd, legt Bart-Willem uit. “Iedereen heeft het gevoel dat je naar de tandarts gaat. Omdat je niet weet wat er precies gaat gebeuren.” Maar waarom komen mensen dan toch vrijwillig naar hem toe? “Ze willen verbetering van hun leven. Je wil vooruit. Er zijn veel mensen die hier komen om te stoppen met hun verslaving.”

Bart-Willem legt me uit hoe de dag eruit zal zien. “Je gaat thee maken met de truffels. Na een meditatie drink je die op. En dan gaat je reis beginnen.” Er gelden strikte regels. Ik moet de thee zelf maken, als Bart-Willem dat voor me doet is het illegaal. Hij mag ook alleen verse truffels serveren.

Suikerspinnen en luchtkastelen

Na die meditatie – die al heel rustgevend is – drink ik de thee op. Na een tijdje in bed te hebben gelegen, kom ik in een soort Efteling voor volwassenen. Ik zie suikerspinnen, heel veel roze wolken en luchtkastelen. Maar ja, daar kwam ik niet voor. Bart-Willem legt me uit dat ik me nog niet genoeg openstel. Ik ben te veel bezig met de camera die in de ruimte aanwezig is voor dit item. Dat advies neem ik ter harte.

Ik kom dieper in m’n hoofd terecht. Een Scrooge-achtig verhaal speelt zich af. Dat verhaal blijkt over mezelf te gaan. Ik wordt met mijn neus op de feiten gedrukt. En dat is precies de bedoeling. “Je komt in je onderbewustzijn. Daar zit pijn, schaamte, teleurstelling. En die kun je echt oplossen”, aldus Bart-Willem.

Het masker af

Na een paar uur is de trip voorbij. Dan kom ik rustig bij en kan ik m’n hart luchten bij Bart-Willem. Echt heel diep in mezelf kon ik niet komen. Daar stel ik me – op één of andere manier – niet open voor. Maar wel leerde ik dat ik teveel weglach in het leven. In de radioshows en podcasts die ik maak, maar ook in het dagelijkse leven. “Je bent heel oprecht in hetgeen wat je in jezelf herkent. Nu alleen nog de handvaten vinden zodat je het toe kan passen. In je werk en privé.” Oftewel: ik wil meer diepgang in de dingen die ik maak. Het masker moet af

Na de ceremonie komt de journalist in mij weer naar boven. Ik wil hier meer over weten. Mijn meest prangende vraag: moet iedereen dit een keer proberen? “Er komen hier veel mensen die dat zeggen ja. En mensen die het veel eerder hadden willen ontdekken. Maar toen was het er nog niet. Toen was het in de underground. Nu is het out in the open. Iedereen kan het doen.”

Hoe werkt microdosering?

De innerlijke rust in deze truffelceremonie spreekt me aan. Hoe kan ik dit vasthouden? Door de lessen die ik geleerd heb goed te onthouden natuurlijk. Maar het micro-doseren van truffels is ook erg populair. “Dat doe ik zelf omdat ik ADHD heb. En daardoor ben ik veel rustiger.” Maar hoeveel moet je dan gebruiken? “Je gebruikt een gram, maar niet elke dag. Daar is een schema voor zodat je geen tolerantie opbouwt. Daardoor blijft alles in beweging in je lichaam. Je kan veel beter bij je gevoel komen.”

Jesse Sprikkelman praat verder met Bart-Willem.

Dit artikel is puur en alleen gebaseerd op de persoonlijke ervaring van onze verslaggever. Aan een persoonlijke review kunnen geen rechten ontleend worden. We adviseren je om een truffelceremonie uitsluitend te houden onder goede begeleiding. Wil je meer weten? Bekijk dan de website van Truffelceremonie.com.

Geschreven door Jesse Sprikkelman op 2023-10-13 15:10:53


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.