Het Oosterkerkhuis winnaar van Aaltens Erfgoedprijs

– Op donderdagavond 31 augustus werd het Oosterkerkhuis verkozen tot winnaar van de Erfgoedprijs 2023. Dit jaar waren er drie genomineerden die meedongen naar de Erfgoedprijs: Marcel Wissink voor het renoveren van de Schoppe, het Heurns Veld en de uiteindelijke winnaar; het Oosterkerkhuis en het team van het Oosterkerkhuis.

De prijsuitreiking vond plaats in de Koppelkerk in Bredevoort. Wethouder Ted Kok opende de avond en vertelde over beleidsontwikkelingen op het gebied van erfgoed. Vervolgens gaf Annemieke Lugtigheid, Archeoloog voor de Omgevingsdienst Achterhoek een presentatie over archeologie en erfgoed in de gemeente Aalten. Ze sloot af met een vooraankondiging van de Achterhoekse Archeologiedag die op 4 november 2023 in de Koppelkerk plaats zal vinden. Willem Doodeheefver, voorzitter van de commissie cultureel erfgoed gaf vervolgens een toelichting op de drie genomineerden waarna het Oosterkerkhuis tot winnaar werd benoemd.

Over het Oosterkerkhuis

In 2019 zocht de Protestante Gemeente een nieuwe invulling en koper voor de Oosterkerk. Door Annelies Lammers van KKWiek en bouwbedrijf Klomps is een Oosterkerk Team opgesteld om het plan tot een succes te maken. Er is gezocht naar een geschikte zorgpartij, die is gevonden in ‘Dagelijks Leven’. Het pand met 21 studio’s geeft een warm thuis aan 22 bewoners met geheugenproblematiek. Het betreft een Rijksmonument en bij de renovatie is de cultuurhistorische waarde behouden, passend bij de historie kerk als gemeenschapshuis. Er is een vide gerealiseerd bij het gedenkraam en is een open ruimte gecreëerd waarin het altaar, orgel en de gespanten zijn behouden.

De Schoppe en Heurns Veld open op Open Monumentendagen

Op zaterdag 9 september en zondag 10 september zijn de jaarlijkse Open Monumentendagen. Tijdens deze dagen zijn door heel het land monumenten geopend en gratis te bezichtigen. Dit jaar is het thema van de open monumentendag ‘levend erfgoed’. In de gemeente Aalten openen verschillende monumenten hun deuren. Ook de genomineerden het Heurns Veld en de Schoppe van de heer Wissink zijn deze dagen te bezichtigen.

Het Heurns belang en het jeugdbestuur van het Heurns Veld namen de bloemen in ontvangst voor hun nominatie voor het renoveren van het Heurns Veld. – Foto: Gem Aalten
Marcel Wissink was genomineerd voor het renoveren van de Schoppe. – Foto: Gem.Aalten

Geschreven door Redactie 1Achterhoek op 2023-09-01 12:59:49


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.