‘De ontvangen 21.060 euro van Haringparty is serieus geld voor corsogroepen’

– Voor de voorzitter van de stichting Bloemencorso Lichtenvoorde (SBL) Thijs Kroezen, is het nog steeds een enorme verrassing: een groep ondernemers die tijdens een eigen georganiseerde haringparty geld bijeen veilt en het corso uitkiest om het bedrag te doneren. “Voor dat bedrag moeten corsobouwers hard werken. We hebben het bedrag gedeeld door 18 en naar corsogroepen overgemaakt.”

Het was de tweede Lichtenvoordse Haringparty dat in juni bij Tapperij van Ooijen werd gehouden. Gisteravond aan het begin van weer een bouwavond aan corsowagens, hebben de organisatoren -Josris Wwalder, Maurice Rietberg, Robin Schulte, Roy Lensink en Merel Waalder- van de Haringparty, de cheque overhandigd Aan Thijs Kroezen. Dit gebeurde op de bouwlocatie van vier corsowagens onderaan het viaduct bij Lievelde. Merel Waalder: “We zochten een maatschappelijk doel, iets wat mensen het meest raakt. Bij de eerste editie kozen we ervoor om de elektrocar op de weg te houden. Dit keer werd kozen we het Lichtenvoordse bloemencorso. Iedereen heeft er wel een link mee of een emotie bij.”

‘Haring happen’ op de Lichtenvoordse Haringparty is een spontaan idee dat een groep ondernemende vrienden bedachten. “Het was net na corona, iedereen was op nogal zichzelf. We dachten: ‘als we nu eens een feestje neerzetten, dat iedereen weer verbindt. Zo ontstond de Lichtenvoordse Haringparty: voor en door lokale ondernemers.”
De Haringparty Lichtenvoorde is een event voor en door Lichtenvoordenaren en draagt lokale maatschappelijke doelen een warm hart toe. De stichting Haringparty is dankbaar dat het ook dit jaar weer een prachtig bedrag heeft mogen overhandigen, na het succes van vorig jaar waarbij er 17.622 euro werd overhandigd aan Antoniushove ten bate van de Elektrocar.

Reactie wagenbouwers

Het bloemencorso is een diepgeworteld begrip dat verder rijkt dan Lichtenvoorde. Het heeft een verbindende factor onder de inwoners en het zet Lichtenvoorde, tot ver buiten Nederland, cultureel op de kaart. Thijs Kroezen: “We zijn nog steeds perplex. De groepen zijn elk blij met het ontvangen bedrag. Vanavond klonk overal de ambitie door met wat zij voorhebben met het corso, want dit is serieus geld voor elke groep. Een aantal corsogroepen werkt voor een nieuwe bouwhal. Een ander wil een aanpassing aan de tent. Anderen gebruiken het voor innovatie in het wagenbouwen. Corsogroepen hebben last van de gestegen staalprijzen. En er zijn enkele dahliavelden verrot door de regenval. Zij moeten investeren in nieuwe knollen en meer bloemen inkopen voor 10 september. Voor sommige groepen is dat een strop van duizenden euro’s.”

Kroezen zegt erbij. “Goed, dat de saamhorigheid zo groot is. Het corso loopt geen gevaar. De bloemencommissie heeft direct actie ondernomen.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-09-01 11:22:35


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.