Winterswijk houdt sportparken in topconditie met nieuwe LED-verlichting en inzet vrijwilligers

– Op donderdag 31 augustus werd er geen officiële onthulling gehouden, maar wel een warme uitwisseling van dankbetuigingen in de sportkantine van FC Winterswijk. Hier vierde men een moment van voldoening en waardering voor een naadloze samenwerking tussen toegewijde vrijwilligers en de gemeente. Het hoogtepunt van de bijeenkomst is de oplevering van de eerste LED-verlichting bij FC Winterswijk. FC Trias, MEC, Meddo en Archeus, Avanti en Wiko zullen nog voor de winter aanvangt gaan volgen. Dit alles ging gepaard met een welverdiende kop koffie en een smakelijk gebakje.

De verwezenlijking is het resultaat van zorgvuldige voorbereiding door de stichting die de velden beheert en de onschatbare expertise van betrokken vrijwilligers, binnen de context van een grotere vereniging als FC Winterswijk. De sportvelden zijn in de Winterswijk van de gemeente. Clubs huren. Er is een overkoepelende stichting gevormd, Stichting Sportpark Jasper,s die beheert en het onderhoudt. Leon Klein Tank is voorzitter van deze stichting: “We zijn ontstaan vanuit de gedachte om op een maatschappelijk zo laag mogelijke prijs te kunnen sporten. Vrijwilligers, leden, ondernemers en de gemeente Winterswijk zorgen ervoor dat de accommodaties op topconditie blijven, er diversiteit in sportmogelijkheden blijft en er een prettige sportplek is voor iedereen. De verlichting was toe aan vervanging om redenen dat licht kapot ging of gingen voor energiebesparing om de hoge kosten het hoofd te bieden.” Klein Tank legt uit dat LED-verlichting de helft minder verbruikt aan energie dat gelijk staat aan het verbruik van 40 huishoudens.

LED-investering voor grote en kleine clubs

Een opvallend aspect van dit succesverhaal is dat niet alleen de grotere clubs, maar ook de kleinere sportverenigingen kunnen profiteren van moderne LED-verlichting. Arnold van der Meer is sinds enkele maanden voorzitter van FC Winterswijk. De voetbalclub heeft als eerste de LED-verlichting gereed gekregen. “Als je ziet wat er voor en achter de schermen van de club gebeurt, dan ben je trots op wat mensen allemaal doen voor de ander. Groot compliment aan de mensen die zich vrijwillig inzetten om de kosten van alles in bedwang te houden. Het collectief, dus samen met de andere verenigingen is ontzettend belangrijk: dat we dit als sportverenigingen samen doen.”

Leon Klein Tank: “Elke vereniging heeft afzonderlijk een contract kunnen tekenen met een aannemer en een leverancier. De atletiekvereniging Archeus en korfbal WiKo hebben andere typen verlichting nodig dan voetbal.”

Gemeente profiteert van wilskracht lokale sportgemeenschap

De gemeente Winterswijk profiteerde van de uitstekende onderlinge samenwerking en toonde support door snel een budget van 306.000 euro beschikbaar te stellen voor dit project. Aanvankelijk had ze het budget over twee jaar uitgesmeerd. De energiecrisis en de druk op de financiën van de verenigingskas was aanleiding voor de gemeenteraad om het totale budget in één keer over te maken. De kracht van samenwerking onderling en de wilskracht die voortkomt uit de lokale sportgemeenschap om samen sporten mogelijk te maken, gaf daar alle reden toe, aldus een trotse wethouder Wim Wassink. “Vrijwilligers hebben er veel tijd in gestoken. En de gemeente die duurzamer wil, dat we goed kijken naar ons (energie)verbruik en vervolgens ook de verenigingen door deze samenwerking overeind houdt, daar kun je alleen maar dankbaar voor zijn. FC Winterswijk is de eerste. We hopen dat als het donker wordt de andere verenigingen de LED-verlichting ook aan kunnen doen.”

“Er zit één nadeel aan de nieuwe LED-verlichting”, zegt Van der Meer. “Door het heldere en prettigere licht zijn de slijtageplekken in het kunstgras nu heel goed zichtbaar geworden.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-09-01 16:28:23


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.