Aanpassingen voor museumplan bij de Steengroeve: buurt blijft zich verzetten

– Heel Winterswijk wenst de komst van het Steengroeve museum. Het museum is uniek in zijn soort en zal de cultuur en de landschappelijke waardes waarmee het Winterswijkse gebied bekend om is benadrukken. Vrijdag 16 december konden belangstellenden op bij de Steengroeve zich laten voorlichten over hoe het nieuwe prestigieuze Terra Temporalis zoals het museum gaat heten, eruit zal komen te zien.

De naamsbekendheid van de Steengroeve is door heel Nederland steeds groter geworden. Debet hieraan zijn de website ‘Beleef de Lente’ waarop de aanwezigheid van de broedende Oehoe’s heel goed te volgen zijn, het dichtbij gelegen natrua 2000 gebied Willinks Weust (weust betekent woeste grond) , het Steengroeve theater en de geologische vondsten. De verkiezing tot ‘prachtplek van Nederland maakte dat de rondleidingen in het gebied toenamen. “Daarmee is de naamsbekendheid van de steengroeve en de potentie van het toekomstige Museum voor het Nationaal Landschap Winterswijk en de hele regio vergroot”, vinden de initiatiefnemers.

Sinds 2013 zijn initiatiefnemers druk met de realisatie van het museum dat aan de rand van de Steengroeve moet komen. In 2021 hebben zij het definitieve plan gepresenteerd nadat zij meerdere aanpassingen moesten doen naar aanleiding van opmerkingen uit de buurt. Zo is de parkeerplaats verkleind, het parkeren voor de bussen verplaatst naar de rand van de Steengroeveweg en is het gebouw compacter gemaakt. Hierdoor werd de wegomlegging teruggebracht zodat die alleen nog over de gronden van Sibelco loopt.

Ondanks de concessies die de initiatiefnemers deden, blijft de buurt tegen de komst van het museum bij de Steengroeve. Zij willen ter bescherming van de rust en de natuur in het gebied het museum in het dorp gebouwd moeten worden. Zij dreigen met procederen door te gaan tot aan de Raad van State. Wethouder Wim Wassink stelt zich behouden op. Hij heeft de gemeenteraad beloofd om de plooien glad te strijken door met de buurt in gesprek te gaan met de bedoeling dat in de ontwikkeling van het museum stappen kunnen worden gezet.

De wens blijft om het museum in 2023 te realiseren, maar het jaar 2024 wordt nu ook genoemd.

Geschreven door 1Achterhoek op 2022-12-19 19:01:32


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.