Heringerichte kindervelden algemene begraafplaats geopend

– Op dinsdag 5 juli heeft burgemeester Bengevoord de opnieuw ingerichte kindervelden op de algemene begraafplaats in Winterswijk geopend.

Tijdens de plechtigheid werden de vlinders door de kinderen van basisschool De Vlier bij een boom geplaatst. Er is meer fleur en kleur op dit deel van de begraafplaats gekomen. De kindervelden zijn, mede op basis van ideeën van een aantal ouders, met hulp van kunstenares Karin Jansen en hovenier Jan Bent opnieuw ingericht.

Op een oppervlakte van 130 bij 12 meter is nu duidelijk een meer kindgerichte sfeer door kleine accenten in bijvoorbeeld de loop van het pad, de keuze van bloeiende planten en door het aanleggen van grote planten waarmee meer geborgenheid is gecreëerd. Voor de ongeboren gestorven kindjes is de herdenkingsboom een plek voor herinnering. Daarnaast is er een pergola geplaatst waar mensen een herdenking kunnen houden.

Vlinders vertegenwoordigen de symboliek voor geluk, vrijheid en liefde.

In de herinrichting van de kindervelden is ook symboliek opgenomen. Het urnenveld voor kinderen is aangelegd in de vorm van een vlinder. Groep 7 van basisschool De Vlier heeft bij de opening 53 zelfgemaakte vlinders geplaatst. Daarnaast staan aan het begin van het Vlinderpad 2 grote vlinders, die een vader- en een moederfiguur verbeelden.

Heringerichte kindervelden algemene begraafplaats geopend

Al deze accenten vertegenwoordigen bepaalde symboliek. De vlinder staat symbool voor geluk, vrijheid en liefde. En door velen wordt de ontmoeting met een vlinder gezien als een boodschap van iemand die van bovenaf op je neerkijkt. Daarnaast verwijst kunstenares Karin Jansen met de getallen 53 en 55 naar engelen die met ons communiceren.
Een ander onderdeel van de kinderbegraafplaats is een aparte hoek waar in 2009 het bronzen monument voor het verloren kind, gemaakt door de kunstenares Gerri Grijsen. geplaatst is. Afgelopen voorjaar zijn de werkzaamheden gestart die ongeveer zes weken in beslag hebben genomen.

Burgemeester Bengevoord opende de heringerichte kindervelden. Na afloop van de bijeenkomst is op ieder graf een witte roos gelegd.

Geschreven door 1Achterhoek op 2022-07-07 09:03:08


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.