Zonnepark Zieuwent komt er voorlopig niet

– De realisatie van een zonnepark aan de rand van Zieuwent staat voorlopig ‘on hold’. Een nipte meerderheid in de gemeenteraad van Oost Gelre noemt het overvolle stroomnetwerk een goede reden om niet akkoord te gaan met het plan.

“Het zonnepark past binnen de gestelde kaders’, maar toch zijn er bedenkingen”, zegt Frank Boschker van de VVD. “De netwerkcapaciteit van Liander. Reservering op het net is wel mogelijk, maar garanties kunnen niet worden gegeven.”

Ook Bertie Boschker van de Nieuwe Liberalen Oost ziet de realisatie van het zonnepark aan de rand van het kerkdorp niet zitten. “Zonnepanelen kunnen beter op de daken worden gelegd. Over een paar jaar kan dit gebied beter voor woningbouw worden ingericht”, aldus Boschker.

Het zonnepark met ongeveer 5000 zonnepanelen zou stroom moeten gaan opwekken voor ongeveer 750 huishoudens. De stroomkabel voor het zonnepark werd onlangs al getrokken.

‘U beslist nog niet over de bouwplannen en aansluiting’

Wethouder Jos Hoenderboom (CDA) maakte de gemeenteraad nogmaals duidelijk dat op dit moment alleen het planologisch kader voor het zonnepark op tafel ligt.

“U beslist nu nog niet over de bouwplannen en de daadwerkelijke aansluiting op het stroomnetwerk”, zegt Hoenderboom. “Met dit plan willen we nu alleen mogelijk maken dat vergunning voor de aanleg van het zonnepark straks kan worden gedaan.”

‘Nu niet de spelregels gaan wijzigen’

Het CDA, PvdA en de Onafhanlijke Lijst Wallerbos bleven achter de uitleg van de wethouder staan. “Wij staan niet te juichen voor dit zonnepark, want ook wij vinden dat zonnepanelen op daken thuis horen”, zegt Paul Wallerbos. “Toch is een betrouwbare overheid belangrijk en moeten we nu niet de spelregels gaan wijzigen.”

Dat vind ook Richard Klein Tank van de PvdA. “Wij lopen als partij niet weg voor onze verantwoordelijkheid”, aldus Klein Tank. Het CDA verwacht dat de problemen op het stroomnetwerk de komende jaren alsnog opgelost gaan worden. “Dit wordt nu als smoesje gebruikt om tegen dit plan te stemmen”, zegt Bram Polman van het CDA.

‘Stof neer laten dalen’

Uiteindelijk stemde een nipte meerderheid (9 voor, 11 tegen) het voorstel van het zonnepark weg. Initiatiefnemer Karel Hulshof van Kapa Vastgoed, dat samen met Veluwezoom Verkerk het zonnepark in Zieuwent wil realiseren, is teleurgesteld in de beslissing van de gemeenteraad. “Ik wil hier nu verder nog niet op reageren”, geeft Hulshof aan.

Ook wethouder Jos Hoenderboom vindt het nog te vroeg om conclusies te trekken over hoe nu verder te gaan. “We laten eerst het stof neerdalen en kijken dan wat deze beslissing betekent”, aldus Hoenderboom.

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2022-07-07 12:00:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.