Achterhoekers van Pride Achterhoek uit Lichtenvoorde varen mee op boot Provincie Gelderland met botenparade Pride Amsterdam

– Een groep Achterhoekers uit Lichtenvoorde die in juni betrokken waren bij de Achterhoek Pride vaarde vandaag 6 augustus mee op de provincieboot vol verhalen van LHBTIQ+ door de grachten van Amsterdam. De provincie Gelderland, Noord-Holland en Limburg deden mee aan de Canal Pride na een prideweek in onze hoofdstad.

Met het thema ‘We have #storiestoshare’ vertellen LHBTIQ+’ers uit verschillende regio’s in Nederland op en rond de boot kort en krachtig hun verhaal. Op die manier geven de provincies “My Gender, My Pride” een gezicht. Het is voor het eerst dat provincies meevaren.

De provincies vinden het belangrijk dat iedere inwoner zichzelf kan zijn. Ze hebben een grote diversiteit aan inwoners met bijzondere verhalen en zijn daar enorm trots op. Door deel te nemen aan de Canal Parade van Pride Amsterdam willen ze de zichtbaarheid en acceptatie van LHBTIQ+’ers in de deelnemende provincies verbeteren.

Door zichtbaarheid en persoonlijke verhalen creëren we begrip en acceptatie.

“De deelname is een statement waar we als provincie en als werkgever voor staan en een podium voor verhalen van onze inwoners.’ zegt gedeputeerde Jan van der Meer die zaterdag meevaart op de boot. ‘We hebben het over artikel 1 van de grondwet: het recht op gelijke behandeling. Juist door evenementen als de Pride, door zichtbaarheid en persoonlijke verhalen creëren we begrip en acceptatie. En dat is zeker nog nodig. Ook hier in Gelderland.”

#Storiestoshare

Voorafgaand aan de Canal Parade konden inwoners van de drie provincies hun verhaal vertellen en verhalen van anderen zien en delen via de hashstag #storiestoshare. Er is ruimte voor positieve en negatieve verhalen; Pride heeft natuurlijk een feestelijk karakter, maar ook een serieuze boodschap. Iedereen moet zich vrij voelen om zichzelf te kunnen zijn, zonder opgelegde norm van buitenaf.

De mensen op de boot dragen een gekleurd T-shirt en bordje met daarop een quote uit hun eigen verhaal. Bezoekers kunnen uitgebreidere verhalen opzoeken op social media en hun eigen verhaal delen of reageren. Door mensen hun eigen verhaal te laten delen willen de provincies zorgen voor meer bewustzijn en de acceptatie vergroten. “Er gaan zo’n twintig inwoners uit Gelderland mee, afkomstig uit heel de provincie, onder andere Harderwijk, Hummelo, Lichtenvoorde en Velp.”

Pride Amsterdam

Het doel van Pride Amsterdam is om aandacht te blijven vragen voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en gelijkheid van LHBTIQ+’s in het bijzonder, waar ook ter wereld. Hiernaast staat het vieren van vrijheid, eigenheid en liefde centraal.

Geschreven door 1Achterhoek op 2022-08-05 22:04:53


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.