‘Heel Gelderland gaat straks zijn sigaretten in Duitsland kopen’

– Sigaretten en shag worden nog duurder dan al was afgesproken. Geen goed idee, zegt Jan Hein Sträter van de branchevereniging voor tabaksfabrikanten (VSK). Volgens hem gaat straks heel Gelderland zijn tabak halen in Duitsland.

De accijns op sigaretten, shag en sigaren ging per 1 april 2023 al omhoog. Een pakje sigaretten van twintig stuks kost nu gemiddeld 9 euro, een pakje shag gemiddeld 14 euro. Op 1 april 2024 komt er nog eens een euro bij, maar daar blijft het niet bij: het bedrag zal nog hoger uitvallen, maar hoe hoog precies is nog niet duidelijk.

Sträter is directeur van de brancheorganisatie van de Nederlandse tabaksindustrie en woont in de regio Arnhem. Toen hij hoorde dat de verhoging van de accijns op tabak nog hoger zal uitvallen, was hij naar eigen zeggen ‘compleet verbijsterd’. “Dit moet dienen om een gaatje in de begroting te dichten. Er stond al een accijnsverschil gepland voor volgend jaar en dat wordt nu verdubbeld. Tegen zulke prijsverschillen is niets bestemd”, sprak Sträter vrijdag in het tv-programma De Week van Gelderland.

Op naar Duitsland?

Volgens de branchevereniging is de extra prijsverhoging goed nieuws voor Duitse winkeliers en criminelen. Zij meent dat met zo’n groot prijsverschil de kat op het spek wordt gebonden. 20 procent van de sigaretten en 25 procent van de shag die in Nederland wordt gerookt, komt volgens de branchevereniging nu al ergens anders vandaan. “Dat kost de staat 1,4 miljard euro aan accijns en btw”, rekent Sträter voor. “Als het verschil met de buurlanden zo groot is, zal dat percentage nog verder toenemen.”

Zo’n tien jaar geleden rookte nog meer dan een kwart van de Nederlandse volwassenen. Inmiddels is dat aandeel gezakt naar 18,9 procent, omgerekend circa 2 miljoen inwoners.

Sträter vindt dat roken te veel wordt uitgelicht. “De foldertjes van de supermarkt worden altijd driftig nageplozen waar het bier het goedkoopst is en mensen gaan daarvoor speciaal naar een andere supermarkt. Het is een illusie om te denken dat mensen dat niet doen voor tabak.”

Sträter ziet daarin ‘een glijdende schaal’. “Het begint meestal met een paar sloffen ‘voor eigen gebruik’, dan komt er een slof bij voor de buurvrouw, voor de jongens op de club en het eindigt met een busje vol uit Luxemburg.”

‘Tabak wordt weer duurder. Wat ga jij doen?’, vroegen we aan het Omroep Gelderland-publiek op Instagram.

De uitslag van de poll op Instagram. – Foto: Omroep Gelderland

Consequenties voor het grensgebied

Voor winkeliers in de Nederlandse grensprovincies zal het prijsverschil met de buurlanden grote consequenties hebben. Daarvoor waarschuwt ook de Arnhemse retailorganisatie NSO, die spreekt van oneerlijke concurrentie. “Speciaalzaken in de grensstreek worden hier hard door geraakt, maar dat geldt ook voor gemakszaken, kleine supermarkten en buurtwinkels”, denkt Sträter.

“Want behalve dat ze geen tabak meer verkopen, zullen consumenten dan ook meteen andere boodschappen doen over de grens. In kleine gemeenschappen kan dat ervoor zorgen dat ook het enige winkeltje dat nog over is, zal verdwijnen.”

Nederland is geen Australië

Dat duurdere tabak voor meer afhakers zorgt, is volgens Sträter niet het hele verhaal. “Ze hebben ze het daarbij altijd over het succes van de prijsstijgingen in Australië, Nieuw Zeeland, Groot Brittannië, Zuid Korea. Maar het zijn allemaal eilanden en Zuid-Korea is een schiereiland dat alleen grenst aan Noord-Korea. Daar ga je niet even de grens over om tabak kopen. Nederland heeft bijna 1000 kilometer grens met België en Duitsland. Dus dat is een andere situatie!”

Op de vraag of hij zelf ook zijn tabak over de grens gaat halen, antwoordt Sträter: “Als ik zou roken waarschijnlijk wel, maar ik rook niet. Gelukkig was dat geen vereiste voor deze functie.”

Geschreven door Frank van der Heijden, Omroep Gelderland op 2023-09-22 16:48:16


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.