Nieuw straatmeubilair in de wijken: ongekend vrolijke Bankje voor de Buurt-actie leverde 250 reacties uit buurten op

– Meer dan 250 inzendingen voor twintig vrolijk gepimpte Bankjes voor de Buurt. Ondernemersfonds Lichtenvoorde, GOV en bedrijf MaximaVida zijn er deze week nog druk mee de bankjes bij de winnende buurten af te leveren. Dat gebeurde donderdag voor het eerst met hulp van PEERtof Theater die er een speciaal lied voor maakte bij de uitreiking. De betrokken ondernemers en kunstenaars en initiatiefnemers spreken van een ongekend succes. “We zijn erin geslaagd inwoners in Oost Gelre met ondernemers en kunstenaars te verbinden. Hoe mooi is het resultaat geworden?” reageren ze verrast.

“De actie maakt ook duidelijk dat bruisende centra en bruisende buurten het woon- en leefgenot veraangenamen in onze plaatsen”, zegt Jorieke Philippi van het Ondernemersfonds Lichtenvoorde.

Vanaf begin juni stonden in verschillende winkeletalages in Groenlo en Lichtenvoorde de buurtbankjes te pronken. Lokale kunstenaars hadden de bankjes voorzien van vrolijke designs: prints van beestjes, dahlia’s, patronen van Grolse wanten, servies en bladeren. “De bedoeling is dat de bankjes buurten en straten meer socialiseert. Je kan er een praatje maken, je buren ontmoeten of bespioneren of gewoon ongestoord kunnen lezen, kussen, overpeinzen, even een peer eten of een kopje koffie drinken, de buurt overzien of roddelen en de was opvouwen, zo overhandigden de Jette en Marijke van PEERtof Theater elk bankje met een verrassende presentatie. Maar vooral ook kosteloos niksen. “De etalages waren goed om de gezamenlijke actie in de kijker te zetten”, vertelt Suzanne Haeck van MaximaVida die de bankjes leverde.

‘Zonder van elkaar te weten, telde een buurt meerdere inzenders’

Toen Suzanne Haeck een paar jaar geleden twee bankjes verlootte voor een goed doel ging dat initiatief snel viraal. “Het idee komt vanuit de Randstad. Daar is zo’n zeven jaar geleden op initiatief van Stichting de Buurt begonnen met het leveren van een Bankje voor de Buurt. In de stad is ontmoeten lastiger zonder een tuin. Daar staan bankjes voor een gevel of zijn er opklapbare varianten aan een gevel. Joske Elsinghorst en Anja Onstenk (red: van de twee ondernemersverenigingen in Groenlo en L’voorde) namen het initiatief ‘zoiets’ ook binnen de gemeente Oost Gelre te organiseren.

Waarvoor dient een buurtbankje? PEERtof Theater toonde een aantal suggesties. – Foto: Jorieke Philippi

Het heeft jaren geduurd voordat er huizen werden bijgebouwd

Om een vrolijk gepimpt buurtbankje te winnen moesten buurten, straten of individueel een motivatie schrijven. “Vanuit één straat kregen we meerdere inzenders die dat niet van elkaar wisten, maar blijkbaar allemaal een Bankje voor de Buurt wensten”, vertelt Jorieke Philippi met een lach. “Toch tekenend dat ze samen een hechte buurt vormen.”
Miriam Bongers schreef een motivatie waarom Op den Bond in Zieuwent een buurtbankje meer dan welkom is. “Het heeft jaren geduurd voordat er woningen werden bijgebouwd. Nu is de buurt pas gereed gekomen. Er wonen jonge mensen en we wonen in een leuk dorp.”

Er zijn voor de actie zestien metalen bankjes geverfd en beplakt. Een bankje is met breiwerk versierd en drie houten bankjes zijn handbeschilderd. Deze decoratie is het het werk van de plaatselijke kunstenaars: Natasja Scharenborg, Nancy Hahné en Leonie Wender. De actie Bankje voor de Buurt kwam tot stand met steun van Ondernemersfonds Lichtenvoorde, GOV, Het Postcode Loterij Buurtfonds, Rabobank Noord- en Oost Achterhoek en gemeente Oost Gelre.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-07-11 14:29:02


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.