Grote brand Winterswijk, oorzaak niet te achterhalen

– Er heeft een zeer grote brand gewoed in een pand in Winterswijk. De brand ontstond vermoedelijk in een bedrijfspand, maar is overgeslagen naar een woning. In de buurt zijn vijf woningen en een zorginstelling ontruimd. De brand is volgens de veiligheidsregio onder controle.

Bij de brand aan het Steenhouwerspad in Winterswijk kwam veel rook vrij. Volgens Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland woedde de brand in een bedrijfspand, maar is het overgeslagen naar een ander gebouw. Volgens buurtbewoners is de brand overgeslagen op een woning waar voornamelijk jongemannen wonen. Zij waren ten tijde van de brand niet aanwezig, zeggen omwonenden.

UPDATE: Om 10.45 uur meldt de veiligheidsregio dat de brand onder controle is. Er wordt nog nageblust en ‘er is aandacht voor de rookontwikkeling’. Een groot deel van het pand waar de brand woedde is ingestort, meldt brandweerwoordvoerder René van der Neut.

De oorzaak van de brand valt volgens de veiligheidsregio niet meer te achterhalen vanwege de intensiteit van het vuur en de deels ingestorte panden.

Kijk hier naar de beelden.

Complexe brand

De brandweer heeft ‘mede door de complexe bebouwing’ meerdere voertuigen ter plaatse laten komen. Er was ook een brandweerkorps uit Duitsland opgeroepen. “Het is een vrij complexe brand”, zegt woordvoerder Frank Schipholt van de brandweer. “Het is moeilijk te bereiken, maar we nemen geen risico’s.”

Volgens Schipholt waren er geen mensen aanwezig in het gebouw. “Het gaat om een voormalig bedrijfsgebouw, een soort opslag. Het is vrij groot en bestaat uit aan elkaar geschakelde ruimtes.”

Veel rook

De woningen aan de overkant van de straat zijn ontruimd, zo laat de woordvoerder weten. “Deze mensen worden in een sporthal opgevangen”, aldus Schipholt.

Zie ook: ‘Ik kan niet thuis slapen’, buurt geschrokken van brand

De veiligheidsregio waarschuwde mensen niet te komen kijken naar de brand. In de nauwe straten zou dat de hulpdiensten hinderen. Er is een NL-Alert verstuurd voor de omgeving van de brand. Omwonenden kregen het advies om ramen en deuren te sluiten en gebouwventilatie uit te schakelen.

Vanaf een hoogwerker is goed te zien hoe de rook zich ontwikkelde. – Foto: ingestuurde foto

Geschreven door Erin Veenink, Omroep Gelderland op 2022-06-09 07:33:43


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.