‘Ik kan niet thuis slapen’, buurt geschrokken van brand

– Buurtbewoners zijn flink geschrokken van de grote brand die donderdagochtend woedde in het centrum van Winterswijk. Omwonenden zijn geëvacueerd in verband met de hevige rookontwikkeling. “Je ziet ineens de vlammen uit het dak komen”, zegt een buurtbewoonster.

De brand woedde in een pand in het centrum. Vanwege de nauwe straten en de vele panden is het vuur lastig te bestrijden, meldt de brandweer. Omliggende woningen en een zorginstelling zouden ontruimd zijn. Er zijn geen mensen gewond geraakt bij de brand.

‘Kom d’ruit!’

Truus Hulsink (91) en haar man wonen in de buurt van het pand: “Alle rookmelders gingen af. Het was schrikken. Mijn man riep mij, want ik lag nog op bed om 8.30 uur. ‘Kom d’ruit!’ Ik zag veel rook. We zijn snel naar buiten gegaan.”

Bekijk in de video hieronder de reactie van buurtbewoners:

“Het doet heel veel met mij. We zijn er gelukkig zelf heelhuids uitgekomen. Hoe het met onze woning is weet ik niet. We mogen er niet in vanwege de rookontwikkeling. Ik ben een beetje zenuwachtig, want we mogen er vannacht ook niet in. We hebben lieve buren, we hebben veel aanbiedingen waar we mogen overnachten en waar we naartoe kunnen.”

Poolse jongens

“Ik voel me een beetje bibberig.” Riekie Waamelink woont tegenover het pand dat vanochtend in brand stond. “Ik heb niets gezien van de brand in eerste instantie, want ik lag nog in bed. Er werd aangebeld en gezegd dat ik binnen moest blijven en alle ramen moest sluiten. Ik ben heel erg geschrokken, maar gelukkig is er niemand gewond geraakt. Ik heb net bericht gehad dat ik vanavond niet naar binnen kan.”

De brand ontstond in een bedrijfspand en is vermoedelijk overgeslagen naar een woning. “Daar wonen volgens mij Poolse jongens”, gaat Riekie verder. “Hele lieve jongens. Ze gaan iedere ochtend vroeg weg en komen ’s avonds thuis. Ze zijn vanochtend om 04.00 uur weggegaan naar hun werk, dus die hebben er niks van gemerkt. Het is erg, die jongens kunnen hier vanavond niet slapen, maar er zijn vast andere plekken waar ze terecht kunnen.”

Burgemeester Joris Bengevoord
De Winterswijkse burgemeester Joris Bengevoord heeft de inwoners gesproken die vanochtend hun woning moesten verlaten.
“De mensen zijn geschrokken en dat begrijp ik goed. We zorgen dat ze nu rust krijgen. Ze krijgen later vandaag uitsluitsel of ze naar huis mogen of niet. Als ze niet terug kunnen moeten mensen in eerste instantie zelf voor een slaapplaats zorgen, maar we gaan samen een oplossing zoeken. Deze sporthal is om even bij te komen en met elkaar te spreken. We hopen zo snel mogelijk uitsluitsel te hebben voor de mensen die er toch gespannen bij zitten.”

‘Echt heel heftig’

Twee andere vrouwen staan te kijken naar de bluswerkzaamheden. “Het is wel schrikken. Je ziet ineens de vlammen uit het dak komen. Dan denk je wat is dit?” Haar buurvrouw vult aan: “Het rookalarm ging af, toen heb ik meteen de ramen dicht gedaan. Ik ben naar buiten gegaan en toen zag ik al vuur. Het is echt heel heftig, echt.”

Ze raakt geëmotioneerd als ze terugdenkt aan vanmorgen. “Je ziet die brand. Je denkt aan je buren: ‘waar gebeurt het?’ Je ziet alleen die rookwolken en verder niets. Iedereen is er gelukkig uitgehaald. Dat geeft wel rust.”

Sporthal

Zo’n twintig omwonenden die uit hun huizen zijn gehaald – zoals Riekie Waamelink – worden opgevangen in een sporthal in de buurt, laat een woordvoerder van de brandweer weten. Burgemeester Joris Bengevoord zegt dat de bewoners van de zorginstelling weer terug kunnen naar huis.

Zie ook: Veel rook bij ‘complexe brand’ in centrum Winterswijk

Geschreven door Erin Veenink, Omroep Gelderland op 2022-06-09 10:25:15


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.