Grondwaterpeil weer in orde dankzij kletsnatte zomer

– Het is tot nu toe een zomer van extremen. Het begon met een recordserie droge dagen in juni, maar in juli viel er juist veel meer neerslag dan normaal. En dat was hard nodig: het grondwaterpeil is nu weer op orde.

Bij het Waterschap Rijn en IJssel hoeven ze nu nauwelijks in te grijpen. “We zien dat de systemen vol zitten en houden bewust de peilen zo hoog mogelijk”, vertelt Peter Schrijver van het Waterschap. “We hebben een goede natte winter gehad, waarin we veel voorraad op hebben kunnen bouwen. Voorlopig kunnen we vooruit.”

Stuwen hoog zetten

“We zijn het voorjaar uitstekend begonnen”, aldus Schrijver. “We hebben veel water extra vastgehouden door de stuwen heel hoog te zetten. Juni was een hele lange, droge, hete maand. We hielden ons hart vast, maar dat is in juli en nu in augustus volop gecompenseerd. Als er regelmatig wat neerslag blijft vallen, houden we het prima vol dit jaar.”

Over de bodem lopen

“We staan nu bij een beek, waarin we vorig jaar rond deze tijd nog over de bodem konden lopen. Het was extreem droog, net als in 2018, 2019 en 2022. Maar 2022 spande de kroon. Dit is een andere zomer. Als je op een camping staat, kijk je er anders naar, maar als waterschapsbestuurder ben ik erg tevreden.”

De natste plek van Nederland

De bekende Achterhoekse weerman Gerrit Vossers komt met wat cijfers. “In juli is er meer dan 100 millimeter gevallen en augustus doet ook goed mee. Hier nu ook al meer dan 100 millimeter, want de Achterhoek is momenteel de natste plek van Nederland.”

Gerrit Vosser in zijn weerstudio. – Foto: Omroep Gelderland

“Het grondwater is de afgelopen weken 40 tot 50 centimeter gestegen, dus het is behoorlijk hoog. Als je voorraad hebt, kun je ergens op teren. We kunnen een droge periode aan. Een eventueel weer dalende grondwaterstand kunnen de gewassen wel aan, want ze zijn dieper geworteld. Een goeie oogst komt eraan.”

Aardappelen rapen

Extreme omstandigheden zijn altijd extra interessant voor weermannen. “Dat is altijd bijzonder. We hebben een paar zomers gehad met hoge temperaturen en weinig neerslag. We moeten een tijdje terug voor een hele natte zomer. Die van 2011 viel op met meer dan 350 millimeter in die drie maanden. En ik herinner mij 1974 nog als klein kind, toen zag ik de militairen nog aardappelen rapen.”

BuitenGewoon is hét natuurplatform van Omroep Gelderland.
Het laatste nieuws uit de natuur vind je op buitengewoon.nl.

Geschreven door Jan Sommerdijk, Omroep Gelderland op 2023-08-08 17:26:11


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.