Oma van Maxime voor tweede keer opgelicht: ‘Ze is een hoopje ellende’

– Een kleindochter laat haar oma van 80 van Duiven naar Lichtenvoorde verhuizen, nadat criminelen de vrouw voor de tweede keer in drie maanden hebben opgelicht. De eerste keer, in mei, haalden ze 1500 euro van haar rekening. Afgelopen zondag sloegen ze weer toe en verdween een iPad. “Mijn oma is nu een zielig hoopje ellende.”

Wekelijks worden ouderen opgelicht met wat begint met een telefoontje of berichtje op de telefoon. Er is iets aan de hand met de bankrekening, criminelen weten het vertrouwen te winnen, komen langs, maken gegevens buit en halen geld van de rekening. Ze gaan zelfs zo ver dat ze sieraden en waardevolle spullen ophalen met als argument dat die spullen dan ‘in veilige handen zijn’. In werkelijkheid kun je ernaar fluiten.

Dat overkwam ook de oma van ‘Maxime’ in Duiven. De eerste keer was op 8 mei. “Mijn oma verloor 1500 euro, een deel is inmiddels vergoed.” Criminelen tippen elkaar, is haar volle overtuiging. “Bij die en die is nog meer te halen, zo doen ze dat. Zo kwam mijn oma een tweede keer in de problemen.”

‘Virus op iPad’

Bij het eerste bezoek moeten de bandieten hebben gezien dat haar grootmoeder een iPad had, zegt de jonge vrouw in Lichtenvoorde. “Ze zijn binnen geweest toen. En zondag belden ze op en zeiden dat op de iPad een virus zat en dat een undercoveragent zou langskomen om de iPad op te halen.”

Toen de tachtigjarige vrouw in de gaten kreeg dat ze weer in het nauw was gebracht, drukte ze in huis op ‘de paniekknop’. De politie kwam meteen. De iPaddieven waren toen al gevlogen, maar Maximes oma had toen nog wel telefonisch contact met de criminelen. Een agent greep de telefoon, vertelt Maxime, maar kreeg doodleuk de boodschap: ‘je bent te laat, pik’.

Maxime plaatste na het tweede geval van oplichting op Facebook een foto van twee mannen die haar grootmoeder zondag hebben opgelicht. Ze heeft ze onherkenbaar gemaakt. “Ze moeten gepakt worden.”

Neem een nieuw nummer

Ze regelt voor haar oma een nieuw telefoonnummer zodat ze niet nog een keer ten prooi valt aan oplichters. “Die tip kreeg ik van mijn buurman. Die werkt bij de politie.”

Ze haalt bovendien haar oma weg uit Duiven en verhuist haar naar Lichtenvoorde. “We hebben een huisje voor haar gekocht. Na die eerste keer is ze in de war. Ik wil haar een beetje in de gaten kunnen houden en dat lukt niet als ze een halfuur verderop woont.”

Maxime kan wel janken om wat haar oma is overkomen. Die is elk vertrouwen kwijt. “Ze is een zielig hoopje ellende. Mijn moeder is negen jaar geleden overleden en mijn oma zorgde vanaf dat moment voor mij”, zegt de Achterhoekse. “Ik voel me verantwoordelijk voor haar. We hebben alleen elkaar.”

Het gebeurt dat ouderen meerdere keren slachtoffer worden van oplichting, zegt politiewoordvoerder Sven Strijbosch. “Dat de kleindochter het telefoonnummer van haar oma verandert is sowieso verstandig. Deze criminelen zijn hondsbrutaal. Ze lachen zelfs, wanneer ze weten dat het gelukt is, hun slachtoffers aan de telefoon uit. Die voorbeelden zijn er.”

Dit zegt de Fraudehelpdesk

Bij de Fraudehelpdesk in Apeldoorn zijn verhalen bekend van mensen die vaker slachtoffer zijn. “In de eerste plaats heb je oplichters die slachtoffers (opnieuw) benaderen met de smoes dat ze de schade van de fraude kunnen terughalen”, reageert woordvoerder Tanya Wijngaarde. “Dan moet je wel eerst even onkosten betalen of iets dergelijks, nep-advocatenkantoren bijvoorbeeld. Dat noemen we recovery-fraude.”

De Fraudehelpdesk kreeg dit jaar tot dusverre meer dan honderd van zulke meldingen. Wijngaarde: “Niet iedereen trapt er in gelukkig, maar zeker een kwart wel. Verder zijn er ook mensen die inderdaad een tweede (of derde!) keer in fraude trappen. Bijvoorbeeld mensen die echt heel graag een relatie willen en voor de zoveelste keer in zee gaan met iemand die hen geld afhandig maakt, dat is datingfraude. Ook bij de ‘WhatsApp-hulpvraagfraude’ zien we dat wel, al zit er dan vaak een langere tijd tussen. Het kan bijvoorbeeld gaan om mensen die vooral via social media contact hebben met de kinderen, of de relatie is niet zo goed. Dan hopen ze op deze manier het contact te kunnen verbeteren en zijn ze minder kritisch.”

Maxime heet in werkelijkheid anders, haar gegevens zijn bij de redactie bekend.

Geschreven door Henri van Veen, Omroep Gelderland op 2023-08-08 18:20:39


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.