‘Goudvis’ van Hooiland winnaar, ‘Cowboys’ van Lansink-Bluiminck de publiekslieveling

– Met vijf punten verschil is Hooiland de winnaar geworden van het 93e bloemencorso in Lichtenvoorde. ‘Goudvis’ kreeg de meeste punten van de vakjury. De drie ‘Cowboys van Lansink-Bluiminck kreeg in een kolkende zaal ’t Zwaantje de publieksprijs uitgereikt. De Figuratieprijs ging naar de Witte Brug voor hun wagen ‘Gehavend’. Geschud(t) die heel vaak op de laatste plaats eindigde, pakte hard juichend de 6e plaats. De beste klassering die Geschud(t) ooit behaalde was een elfde plaats.

In een stampvolle zaal kwam ’s morgens half 9 de ontlading toen voorzitter Herman te Haar uitsprak dat de tweede prijs van de vakjury was voor Lansink-Bluiminck. De enige corsowagen die nog niet genoemd was ‘Goudvis’ van Hooiland. “Er was sprake van een echte goudvis in vorm en in kleur, sierlijk zwevend door de straat, mooie beweging en rondom spectaculair. ”Een close call met 5 punten verschil”, verklaart Herman ter Haar. “Het is een onbeschrijfelijk gevoel”, zegt Tom de Boer van Hooiland blij die de prijs in ontvangst nam. “We zijn met dit ontwerp drie jaar bezig en gisteren mochten we na twee keer geen corso weer de straat op.”

Corsogroep Hooiland is met ‘Goudvis’ de winnaar geworden van het 93e corso in Lichtenvoorde – Foto: Eveline Zuurbier

We gunnen Hooiland ontzettend de eerste prijs . We werken er allemaal hard voor.

Lansink Bluimink kon met de drie cowboys op hobbelpaarden hun eerste prijs in 2019 niet prolongeren. Ontwerper Mark Müller zegt enigszins teleurgesteld te zijn. “Je merkt dat het een jurysport is. Je kan correct zeggen ‘we zijn tevreden, maar het is anders. Niet dat we Hooiland het niet gunnen; we gunnen ze de eerste prijs ontzettend. We werken er allemaal hard voor.”

De derde prijs was voor ‘Mijn Lievelings’ van de Boschkempers. – Foto: Eveline Zuurbier

De Boschkempers behaalde de derde prijs met de Mijn Lievelings. De wagen viel in de optocht op door het creatieve werk met de dahliabloemen waarmee je de gebreide knuffel van de leren en de fluwelen knuffel kon onderscheiden. Karin Boschker ontwierp de wagen. Het was haar eerste ontwerp dat ze maakte voor een corsowagen.

Corsogroep Geschud(t) werd met Medusa verdienstelijk zesde. – Foto: Eveline Zuurbier

Corsogroep Geschud(t) verkeerde na de uitslag in een juichstemming. De groep eindigt meestal in de onderste regionen, maar dit keer scoorde ze met Medusa een zesde plaats. Van tevoren kregen de leden hulp en advies van hun naaste buurman op de bouwlocatie: de Boschkempers. Eigenlijk was de wagen een maatje te groot voor de groep, laten een paar leden weten. Ze gebruikten 70.000 bloemen meer dan in andere jaren. De wagen was op de vroege zondagochtend met hulp van andere groepen pas af en draaide als laatste wagen het juryterrein op. Eigenlijk nog niet helemaal af, gelukkig niet zichtbaar.

Een close call, noemde voorzitter Herman ter Haar de vijf punten verschil tussen Hooiland en Lansink-bluiminck. Hier gebroederlijk samen op de foto. – Foto: Eveline Zuurbier

Voorzitter Herman ter Haar is tevreden over het verloop van het corso in het 93e editie van het bloemencorso. “Tijdens de afgelopen weken en dagen nam de corsokoorts toe. Alles werd in gereedheid gebracht om het ‘belevenement’ optimaal aan onze bezoekers te presenteren. Iedereen was in beweging en je voelde aan alles dat er iets belangrijks stond te gebeuren. Al onze inspanningen hebben geresulteerd in een geweldig corso waar we met zijn allen ongelooflijk trots op mogen zijn.”

“Het corso zit voor altijd in mijn hart”

Afscheid Herman ter Haar

Voor Herman ter Haar was dit zijn laatste bloemencorso als voorzitter. “Ik kijk met ongelooflijk veel plezier terug op alle jaren vanaf 2004 en ben er heel erg trots op dat ik vanaf 2008 jullie voorzitter mocht zijn. Ik heb dat altijd als een groot voorrecht en als een bijzonder eervolle functie ervaren. Ik had dit echter nooit kunnen doen als ik me niet gesteund had gevoeld door de corsogroepen, door dit geweldige bestuur, de leden van de diverse werkgroepen en andere partners met wie ik hebben mogen samenwerken. Maar bovenal wil ik Marian bedanken. Zonder haar begrip en toewijding in al die jaren was me dit nooit gelukt. Het corso zit voor altijd in mijn hart”, aldus een geëmotioneerde Herman ter Haar.

Uitslag 2022

Uit handen van burgemeester Annette Bronsvoort ontving Lansink-Bluiminck de Publieksprijs. De corsogroepen Harbers-Paul en Van Reedestraat wonnen beiden de aanmoedigingsprijs. Harbers Paul omdat zij al langer op zoek zijn naar een bouwlocatie, hard en lang gezocht hebben om te komen tot een andere bouwlocatie en daarin telkens teleurgesteld werden. Op 13 juli kregen zij toezegging van Wopa voor een stuk braakliggend terrein en konden ze beginnen met bouwen. Van Reedestraat omdat zij Harbers-Paul een tent aangeboden hebben en zelfs menskracht hebben geleverd om de tent op te bouwen”, aldus Herman ter Haar.

‘Goudvis’ van Hooiland winnaar, ‘Cowboys’ van Lansink-Bluiminck de publiekslieveling – Foto: Eveline Zuurbier

De juryprijs

1. 6365Hooiland Goudvis
2. 6360Lansink-Bluiminck Cowboys
3. 5580Boschkempers Mijn lievelings
4. 5340TeeuwsKlimaatvluchtelingen
5. 4860 ZieuwentsewegSolo
6. 4800 Geschud(t)Medusa
7. 4710De Witte BrugGehavend
8. 4680 6KampJack ‘o lantern
9. 4440 BoschlaanTrekvogels
10.4380KwintetExp V-202240
11.4320MarnethTransformatie
12.4200Groep RensingCompositie
13.4140Veur Mekare?!Verborgen
14.3870Harbers PaulGifkikkers
15.3810Van Reedestraat2CV Hybrid
16.3780Groep van OnsZwaan
17.3690Vedut NogalLet’s get loud
18.3360LummelsZoetigheid

Kwintet lanceerde het ruimtevaartuig Exp V-202040 – Foto: Eveline Zuurbier

De publieksprijs

1. 541Lansink-BluiminckCowboys
2. 319HooilandGoudvis
3. 104KwintetExp V-202240

De Witte Brug won met Gehavend de figuratieprijs. – Foto: Eveline Zuurbier

De figuratieprijs

1. GehavendDe Witte Brug
2. SoloZieuwentseweg
3. Exp V-202240Kwintet

CorsoKIDS (kleine wagens )

Elin Pierikals Barbie Girl – Foto: Eveline Zuurbier

Opstapklasse

1.1600Ole PierikWe vliegen naar de ruimte!
2.1400Elin PierikBarbie Girl
3.1240Kinderopvang HumankindDe Kinderbeer

Teeuws Kitzmet Wip/Kip. – Foto: Eveline Zuurbier

Kiezelklasse

1.1365Teeuws KitzWip/Kip
2.1360De Marneth KidsVouwvliegtuigjes
3.1340De GirlzzMooie Kroam
4.1300Kleintje BuurtOFFROAD
5.1040Marle BerendsenBeertje

‘Goudvis’ van Hooiland winnaar, ‘Cowboys’ van Lansink-Bluiminck de publiekslieveling – Foto: Eveline Zuurbier

Keiklasse

1.1550L/B JeugdSlakkenjacht
2.1330Rensing KidsDe snoepjeswagen
3.1270VeurMeKidsVerborgen Parel
4.1210 Corsokids ZieuwentsewegLangnek
5.1040De Witte BrugPiratenschip de Witte Brug

De Mooie Kraom van de Girlzz – Foto: Eveline Zuurbier

Figuratieprijs

1. De GirlzzMooie Kroam

Slakkenjacht van de corsokids van Lansink-Bluiminck – Foto: Eveline Zuurbier

Publieksprijs

1.217L/B JeugdSlakkenjacht

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-09-12 08:22:49


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.