Henri’s corsogroep werd altijd laatste, tot nu: ‘Danken God op onze blote knieën’

– “En op de laatste plaats….Geschud(t).” Zo klonk het jarenlang in Lichtenvoorde als de uitslag van het bloemencorso werd voorgelezen. Maar dit jaar was alles anders, zag Henri Polman, die meewerkte aan de wagen. De prachtige wagen van deze corsogroep eindigde als zesde. “Dat heeft ons diep geraakt.”

De zaal in café ’t Zwaantje ontplofte bijna. Iedereen kon wel even juichen voor corsogroep Geschud(t) na het behalen van de zesde plaats. “We staan te zweten, we zijn helemaal in extase. Dit is echt een fantastische beloning”, zegt Henri Polman.

‘Kiele kiele’

Een zesde plek die met veel pijn en moeite tot stand kwam. Met een wagen die eigenlijk een dag voor het corso nog niet helemaal af was. “Het was behoorlijk kiele, kiele inderdaad. We mogen god op onze blote knieën danken dat we überhaupt mee mochten doen. Het was heel spannend voor de groep. Het lukte ons niet om de puntjes op de ‘i’ te zetten.” Maar met hulp van andere groepen kwam het op het allerlaatste moment nog goed.”

We zijn een groep met een abonnement op de laatste plaats

“De laatste dagen was er een continue spanning”, vertelt Polman. “Je wil de wagen op een nette manier de weg op hebben. Dat is nu gelukt. Het was een hele uitdaging, maar het is een gigantisch compliment voor de groep dat het gelukt is.”

De wagen van Geschud(t). – Foto: Omroep Gelderland

Waar ging het mis?

“We zijn een groep met een abonnement op de laatste plaats”, vertelt Polman. “Maar we wisten de sfeer er wel in te houden.”

En dat is een van de redenen waarom er dit jaar een flinke uitschieter naar boven is. “Maar ook door Jobbe, de ontwerper van een andere groep, de Boschkempers”, zegt de corsobouwer. “Hij heeft zijn hulp aangeboden om van de laatste plaats af te komen. Dat aanbod hebben we aangenomen. We hebben alleen één foutje gemaakt, we hebben verreweg het moeilijkste ontwerp gekozen, haha.”

“Jobbe heeft de briljantste ideeën, maar onze groep beperkte mogelijkheden. Daardoor konden we niet alle hoogstandjes realiseren. Als alles lukt wat hij wil, dan ben je top drie. Maar dat lukte dan net niet.”

De wagen van Geschud(t). – Foto: Omroep Gelderland

Tot de laatste nacht gewerkt

Jobbe zelf werkt al dertig jaar mee aan het bouwen van corsowagens. Dit jaar zag hij ook weer grote verbondenheid in het dorp. “Wij hebben echt veel hulp gehad. Met name van de Boschkempers. Die bouwden aan hun eigen wagen overdag en kwamen ook nog een nacht van 18.00 uur ’s avonds tot 03.30 uur ’s nachts aan onze wagen helpen. Dat was twee weken voor het corso. Ook Corsogroep Winterswijk heeft nog meerdere avonden geholpen. En Teeuws kwam vrijdagavond en zaterdagnacht (de nacht voor het corso, red.) nog helpen. Iedereen gunt het Geschud(t) om van die laatste plaats af te komen. Dan is de zesde plek een geweldige beloning.”

Nieuwe aanwas

Met nieuwe aanwas (jonge jongens) kan Geschud(t) nu letterlijk bouwen aan de toekomst. “Hun betrokkenheid was enorm. En dat heeft ons diep geraakt. De hele groep is nu ontzettend blij met deze zesde plaats, want iedereen stopt ziel en zaligheid in deze corsogroep. Dan wil ik ook nog iemand noemen: Emiel. Hij rondde zijn studie af en wilde geen baan hebben tot er een goede wagen kwam. Dat is gelukt. Dat is prachtig”, lacht Polman.

Nu is het tijd voor een biertje op de zesde plaats. “Alle stres komt er nu uit. We drinken er een lekker biertje op. En wie weet kunnen we nu een goede middenmoter worden.”

Geschreven door Sander Maassen van den Brink, Omroep Gelderland op 2022-09-12 09:11:41


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.