Bennie Jolink waarschuwt boeren: ‘Maak geen nieuwe vijanden’

– Bennie Jolink waarschuwt boeren op te passen met hun protestacties, omdat ze ‘een rampzalige uitwerking hebben op de publieke opinie’. Ook moeten ze zich volgens de zanger uit Hummelo niet laten opstoken door actiegroep Farmers Defence Force. Zijn bericht over de boerenacties maakt veel los op social media.

“Ik wil toch iets zeggen over de boeren, al weet ik nu al dat ze dat niet fijn vinden om te lezen”, begint Jolink zijn bericht op Facebook. Hij zegt te begrijpen dat boeren ongerust zijn over hun toekomst, maar waarschuwt dat ze geen nieuwe vijanden moeten maken. “We hebben er al genoeg”, aldus de voorman van Normaal. Hij noemt onder meer GroenLinks en de Partij voor de Dieren in het parlement.

Jolink heeft geen goed woord over voor het protest voor het huis van stikstofminister Christianne van der Wal in Hierden. Hij waarschuwt dat daar ook mensen bij waren die geen boer zijn en alleen maar rotzooi willen trappen, zoals ‘volgelingen van die walgelijke Willem Engel’. Engel is de voorman van Viruswaarheid, een actiegroep die het coronabeleid van het kabinet bekritiseert.

Het stikstofprobleem dient door ons allemaal gedragen te worden

Volgens Jolink is er nu eenmaal een stikstofcrisis, die ‘draconische maatregelen’ vergt. Dat is volgens hem de schuld van de overheid, die de afgelopen jaren een verkeerd beleid heeft gevoerd. “Maar we hebben en houden nog steeds een groot stikstofprobleem, dat door ons allemaal gedragen dient te worden.”

Het bericht van Jolink op Facebook maakt veel los: honderden mensen hebben al op het bericht gereageerd. Enerzijds zijn dat mensen die zijn standpunt onderschrijven. “Zo is het”, zegt Richard bijvoorbeeld. “Ik ben ook pro boer, maar die acties die ze nu voeren leveren niets op.” En Wim reageert: “Prima analyse. Chapeau, Bennie!”

Ook boze reacties

Anderzijds zijn ook veel mensen het niet met hem eens. “Niet slim deze actie, wederom zullen vele fans hem de rug toekeren”, aldus Toon. “Iemand is vergeten groot te zijn geworden door de boeren”, zegt Hellen. “Boeren, ga door tot aan het gaatje”, reageert Werner. “Het is jullie zwaar verdiende boterham waar ze aan het knagen zijn.”

Het beeld van Bennie Jolink in Hummelo werd afgeplakt met tape en de tekst: ‘Waarover men geen verstand heeft, is zwijgen beter’. – Foto: Omroep Gelderland

Het is niet voor het eerst dat een bericht van Bennie Jolink op Facebook veel reacties oproept. Zo werd zijn standbeeld in Hummelo vorig jaar ‘monddood’ gemaakt, nadat hij schreef dat iedereen die geen coronaprik wil, een ‘asociale achterlijke wappie’ was. En in april werd zijn account tijdelijk geblokkeerd, nadat hij het opnam voor Johan Derksen.

Begin vorig jaar brachten vier Achterhoekse boeren van Farmers Defence Force onaangekondigd een bezoek aan de woning van Jolink. De zanger was zelf niet thuis, maar familieleden wel en zij voelden zich volgens Jolink geïntimideerd.

Zie ook:

Geschreven door Nick Möller, Omroep Gelderland op 2022-07-03 13:38:54


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.