Eibergse Wilma Fels: ‘Ik zoek een nierdonor’

– Ze is een jonge vrouw van 46 jaar, is een mama van twee kinderen en woont in Eibergen. Wilma Fels heeft een aangeboren nierziekte die haar leven in de laatste jaren aanzienlijk heeft verslecht. Het schrijnende tekort aan donornieren en dat de nieuwe donorwet uit 2020 niet oplevert wat iedereen na die doorbraak verwachtte, noopt haar haar verhaal verder de wereld in te brengen: ‘ik zoek een nierdonor’. Wilma zoekt iemand die haar bij leven een nier wil geven.

Op dit moment is haar gezondheid zo slecht geworden dat ze op zoek moet naar iemand die een nier wil afstaan. Een oproep op Facebook in maart van dit jaar leverde vijf reacties op. Drie mensen zijn onderzocht, maar bleken geen match te zijn. In haar familie was eerder die match er ook niet. “Daarom moet ik nu mijn vraag verder de wereld in brengen en proberen ‘onbekende’ mensen te bereiken. IJe vraagt nogal wat en hoe reageren mensen op mijn verhaal. Dat vind ik heel erg spannend. Maar in de media heb je een groter bereik en is er meer kans op een donor.”

De laatste jaren heeft ze voortdurende moeten inleveren. Doordat haar nieren niet meer goed werken, heeft ze overal ontstekingen in haar lichaam. Die veroorzaken jeuk op haar huid en spierkrampen. In de afgelopen tien jaar gaat ze ziekenhuis in en ziekenhuis uit en is ze arbeidsongeschikt geworden. “ ’s Morgens gaat het nog en kan dingen doen, maar in de middag slaap ik om uit te rusten. Eigenlijk ben ik dag in dag uit overheersend moe. Maar ik ben een positief ingesteld mens en probeer de mooiere dingen uit het leven te halen.”

Geen wachtlijst voor Wilma

Wilma staat niet op een wachtlijst. “Als ik al op die lijst zou komen moet ik nog 3,5 jaar wachten. En je kan op die wachtlijst geplaatst worden wanneer je een dialyse krijgt. Dat probeer ik zoveel mogelijk te vermijden door goed om mijn voeding te letten en met hulp van medicatie. Van origine ben ik een sportief persoon en met die houding probeer ik nierdialyse in het ziekenhuis nog zo lang mogelijk vooruit te schuiven. Drie keer per week en 4 uur lang aan een dialyseapparaat heeft een grote inbreuk op iemands leven en op ons gezin.”

Donorwet brengt vraag en aanbod niet bij elkaar

Het is niet alleen haar vraag en aandacht voor een donornier waarvoor Wilma de kranten en andere nieuwsmedia benadert, ze wil ook graag de mensen informeren over het probleem rondom orgaandonatie. “Dat is veel groter en daar ben ik er een gezicht bij. Ondanks de nieuwe donorwet, komen vraag en aanbod niet bij elkaar. Om een voorbeeld te geven: van de 15.000 overleden mensen in augustus dit jaar, hebben maar 24 mensen organen gedoneerd”, verwijst ze naar de cijfers van het CBS. “En dat is ook nog 14 procent minder dan vorig jaar in diezelfde maand.”

Geen ‘ja’ en geen ‘nee’

Ze vervolgt: “De nieuwe donorwet is er een van geen bezwaar, eentje van ‘wie zwijgt stemt toe’, maar vervolgens is van 7 miljoen Nederlanders volstrekt onbekend wat zij daadwerkelijk willen doen met hun organen als ze komen te overlijden. Er is geen duidelijk ‘ja’ of een duidelijk ‘nee’ als iemand stilzwijgend toestemt? In de praktijk besluit de familie alsnog. Op een emotioneel moment na het overlijden is zo’n besluit moeilijk als de wensen onduidelijk zijn en wordt vaak ‘nee’ gezegd. Bijna niemand zegt bij twijfel over een gevoelig onderwerp ‘ja, doe maar’. Wilma wil ook dat de overheid meer aandacht heeft voor dit ontstane probleem en dat politici nadenken om dit probleem aandacht te geven. Het geeft een aanzet tot nog meer bewustwording in de samenleving door het gevoelige probleem bespreekbaar te maken. “We moeten met elkaar zoeken naar oplossingen om meer organen beschikbaar te krijgen om mensenlevens te redden. Ook al lijkt het cijfermatig relatief klein; mensen die wachten op een orgaan vechten letterlijk voor hun leven.”

Wilma is via mail te bereiken: wilmafels@gmail.com. Voor een goede match met het weefsel van Wilma zoekt ze een donor met bloedgroep A of O. Je moet ouder zijn dan 18 jaar.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-10-18 13:20:03


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.