Gemeente Oost Gelre schrapt pelletkachel als duurzame investering

– De pelletkachel waarin samengeperste houtsnippers werd tot voor kort in de Achterhoek nog gezien als een duurzame manier om de woning mee te verwarmen. Daar komt nu een einde aan. Oost Gelre heeft de pelletkachel in de ban gedaan voor de aanvraag van een duurzaamheidslening voor toekomstbestendig wonen in die gemeente.

Met het verbranden van pellets in pelletkachels komt fijnstof vrij. In grotere hoeveelheden is dit slecht voor de gezondheid en voor het milieu. In een door RHDHV uitgebracht rapport ‘Lijst maatregelen schone lucht’ ten behoeve van het Schone Lucht Akkoord worden bij de verbranding van biomassa de nodige kanttekeningen geplaatst indien dit als middel wordt gezien als opwekking van hernieuwbare energie. Hoewel voor nieuwe kachels typekeureisen gelden ontstaat bij alle kachels door verbranding houtrook en dus ook mogelijke houtrookoverlast. Mede gelet op de aangenomen motie in de gemeenteraad voor ondertekening van het Schone Lucht Akkoord is het stimuleren van de aanschaf van een pelletkachel niet meer gepast”, verklaart wethouder de aanpassing van de lijst voor de toekomstbestendig wonen lening.

“We hebben nu andere inzichten gekregen. Met de rook die vrijkomt ervaren mensen in de buurt overlast”, aldus de wethouder. Aan de lijst worden de thuisaccu, infraroodpanelen en airco’s om te verwarmen toegevoegd. Met een thuisaccu wordt het mogelijk duurzaam opgewekte zonne-energie op te slaan. Hiermee kan de zonne-energie worden gebruikt op momenten dat de zon niet schijnt. Daarnaast hoeft de energie niet te worden afgegeven aan het vaak overbelaste net. Hoewel gering van omvang draagt dit dan ook zeker bij aan de problemen met netcongestie.

Met infraroodpanelen kan een ruimte, of een werkplek goed verwarmt worden. Indien in een woning slechts één ruimte gebruikt wordt is het gebruik van infraroodpanelen energiezuiniger omdat de centrale verwarming dan (veel) lager kan staan.
Wethouder Bart Porskamp: “Hoewel airco’s in hoofdzaak bedoeld zijn voor koeling van een woning worden deze ook steeds vaker ingezet voor verwarming. Met een splitunit airco kan een ruimte goed en snel worden verwarmd.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-07-15 09:42:13


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.