Boerderij groeit uit tot toeristisch imperium in Aalten

– Wat begon met een boerderij is uitgegroeid tot een toeristisch imperium in Aalten waarin de hele familie Ruesink een eigen rol heeft. Van restaurant tot rariteitenbos en van Theepottenmuseum met de trein naar de koeien.

Als Suzanne Ruesink (37) opsomt wat zij en haar familie allemaal doet, moet ze haar best doen om zelf niet een van de activiteiten te vergeten.

Tien jaar geleden nam zij het melkveebedrijf van haar ouders over, “maar ik melk zelf alleen nog voor radio en tv”, vertelt ze lachend. Suzanne heeft inmiddels 35 mensen in dienst. De meeste personeelsleden werken op Suzie’s Farm, dichtbij het dorp Aalten en 8 kilometer vanaf het boerenbedrijf.

Suzie’s Farm is een complex met een restaurant (dat grotendeels werkt met lokale producten), streekwinkel, speeltuin, midgetgolfbaan, speelboerderij en vergaderlocaties.

De silo’s zien er heel bijzonder uit. – Foto: Omroep Gelderland

Boer en machinist op het toeristentreintje

Dan is er het melkveebedrijf en vleesvarkensbedrijf dat voornamelijk door haar vader Erik (67) wordt gerund. Het bos naast de boerderij is omgetoverd tot een follybos. “Een bos met rariteiten, een soort mini-Efteling met bijzondere objecten, sensoren en ondergrondse gangen. Een idee van mijn vader, hij is heel creatief.”

Haar vader is ook geregeld machinist op het treintje dat bezoekers vervoert van het melkveebedrijf naar het onlangs geopende Theepottenmuseum tweehonderd meter verderop. Dat Theepottenmuseum is dan weer een idee van haar moeder Joke (62).

In gesprek over het boerenleven

“Er zijn al een paar duizend mensen geweest, vooral bussen met ouderen. Voor hen is het een feest der herkenning. Echt grappig om daar rond te lopen.” Daar heeft Suzanne dus ook nog tijd voor? “Dat doe ik het liefste, een verhaal vertellen en mensen entertainen.”

Moeder bij de theepottencollectie. – Foto: Omroep Gelderland

Alle activiteiten die Suzanne met haar vader, moeder en haar zus Mariël (zij doet de administratie) ontplooit, zorgen ervoor dat Suzanne gesprekken kan voeren over het boerenleven.

“Ik hou van mensen om me heen en merk dat er weinig kennis is van de sector. Mensen hebben zorgen over stikstof, inflatie, verduurzaming, dierenwelzijn, klimaatverandering. Ik vertel graag wat deze thema’s voor ons betekenen. Mensen kijken nu bijvoorbeeld heel anders naar dieren dan toen mijn ouders met de boerderij begonnen. En over tien jaar ziet ons boerenbedrijf er ook niet meer uit zoals ik het overnam. dan hebben we veel minder dieren en richten we ons meer op plantaardig voedsel en notenteelt.”

Boeren, horeca en natuurorganisaties komen op bezoek

Suzanne zit nog vol met plannen, zoals workshops boter maken op de boerderij. De laatste tijd krijgt ze steeds vaker bezoek van horecabedrijven die een tour willen. “En boeren die op zoek zijn naar nieuwe verdienmodellen en ook natuurorganisaties die van ons willen horen hoe wij omgaan met klimaatverandering.”

Linda logeert op het erf

Programmamaker Linda Geerdink overnacht tijdens haar fietstocht (deze keer van Kootwijk naar Winterswijk) door Gelderland op het erf bij de familie Ruesink in Aalten en kijkt haar ogen uit.

Zie ook: De andere afleveringen van Linda Breekt Uit op fietsvakantie

Geschreven door Hermina de Vries, Omroep Gelderland op 2023-07-14 15:25:21


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.