Groene Regenboogbuurt met 16 woningen rond moestuin en binnentuin in wijk Hooiland

– De Regenboogschool in wijk ’t Hooiland is één van de vier plekken waar voorheen scholen stonden die op zijn gegaan in IEKC Het Gele Park aan de Varsseveldseweg. Op die schoolplaatsen worden woningen gerealiseerd. Op die plek wordt een kleine Regenboogwijk gebouwd. Wethouder Jos Hoenderboom noemt het “in alle opzichten een mooi project in een geweldig mooie groene wijk.”

“Het wordt een een compacte wijk in een groene omgeving met een mix aan woningen: voor ieder wat wils – boven-en benedenwoningen en éénlaags woningen- én in verschillende prijscategorieën. Een mooi plan voor 16 woningen en je merkt het enthousiasme bij aannemer Kormelink”, vertelt Hoenderboom.

Op 12 juli 2023 hebben de gemeente Oost Gelre en aannemersbedrijf Kormelink uit Rietmolen een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Het doel van deze overeenkomst is de ontwikkeling en realisatie van 16 woningen op de plek van de Regenboogschool in Lichtenvoorde. Met deze overeenkomst leggen de gemeente en Kormelink Bouw de voorwaarden vast waaronder dit woningbouwproject tot stand komt. “Op deze plek komen duurzaam en circulair bouwen, groen inclusief, en vooral betaalbaar wonen samen. We zijn er trots op dit project samen met de gemeente en onze regionale partners te kunnen gaan realiseren op een mooie locatie in Lichtenvoorde” aldus Walter Kormelink. “Een prachtig woningbouwproject dat ook als voorbeeld kan dienen voor andere woningbouwlocaties in onze gemeente” aldus wethouder Jos Hoenderboom.

Al eerder bouwde Kormelink sociale huurwoningen aan de Van Ostadestraat in Lichtenvoorde. Daar stond de Hamelandschool. “En ook hier praten we over betaalbare woningen met in achtneming van een goede prijs-kwaliteitverhouding”, zegt Hoenderboom over het plan.

Groene Regenboogbuurt met 16 woningen rond moestuin en binnentuin in wijk Hooiland

Start bouw 16 woningen Regenboogbuurt

Aannemersbedrijf Kormelink begint in 2024 met de bouw van zestien woningen. Het wordt een mix van woningen, voor starters, gezinnen en ouderen (levensloopbestendige woningen). De Regenboogbuurt wordt een plek waar je midden in het groen woont, en waar noaberschap centraal staat. Je onderhoudt samen met de buren de moestuin. En je ontmoet elkaar in de binnentuin of het park. Kinderen groeien op in de natuur en kunnen naar hartenlust ravotten en ontdekken. “Het is een mooi concept. Mensen die er gaan wonen worden door het groen gestimuleerd in het elkaar ontmoeten wat het plan bijzonder mooi maakt.”

Een mooie mix van mensen

Het unieke van de Regenboogbuurt is dat jong en oud, gezinnen en alleenstaanden door elkaar heen wonen. Dit doen we door beneden-bovenwoningen te bouwen. De benedenverdieping is levensloopbestendig. Op de bovenverdieping kan een gezin of een starter wonen. Beide woningen hebben een eigen ingang en een eigen tuin of dakterras. Op de bouwlocatie komen tien beneden- bovenwoningen. Daarnaast komen er zes levensloopbestendige woningen, die bestaan uit één laag met een kap. Deze gaan maximaal 250.000 euro kosten (v.o.n.) kosten met inachtneming van het prijspeil. De andere tien woningen vallen in het middensegment qua prijs.

Leegstaande Jozefschool aan de Schatbergstraat

Gemeente Oost Gelre is voornemens om in september een brede informatieavond te houden. Voor de ontwikkeling van woningen wil ze dat er een groep van mensen opstaat die in CPO-verband hun eigen woning gaan ontwikkelen en laten bouwen. CPO staat voor collectief particulier opdrachtgeverschap. Een voorbeeld daarvan is hoe de ontwikkeling van de voormalige Boerenbond in Harreveld gestalte heeft gekregen. “We hopen dat er een enthousiaste groep opstaat”, zegt wethouder Jos Hoenderboom. Of de schoolgebouwen behouden blijven is nog de vraag. “Dat laten we over aan de belangstellenden die daar gezamenlijk hun woningen gaan ontwikkelen.”

Pastoor van Arsschool in combinatie met sociale huur

“Op deze plek willen we als gemeente woningbouw voor verschillende groepen organiseren. Het totale pakket gebruiken we om iedereen een geschikte woning aan de bieden. Dat is de afweging van het college geweest als je kijkt naar de invulling van alle vier voormalige scholen. Op de plek van de Pastoor van Ars worden woningen gebouwd in combinatie met sociale huur”, aldus de uitleg van de wethouder.

Inloopavond in de Regenboogschool

Op 19 juli organiseert Kormelink Bouw een inloopavond in het voormalige gebouw van de Regenboogschool, aan de Planetenstraat 45 in Lichtenvoorde. Van 17:00-20:00 uur zijn natuurlijk de omwonenden van de bouwlocatie welkom. Maar ook iedereen die geïnteresseerd is in een woning in de nieuwe Regenboogbuurt.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-07-15 14:34:25


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.