Gedumpt drugsafval gevonden in de Wolboom

– Gisteren op donderdag 20 april zijn er aan de Lage Wolboomsdijk in Aalten op meerdere plekken chemische stoffen gevonden die vermoedelijk drugs gerelateerd zijn.

Rond de vindplaatsen hing een sterke en afwijkende geur. De vloeibare chemische stof is geloosd in een sloot en op meerdere plekken in de bodem. Daarmee is er sprake van bodemverontreiniging. Vandaag, een dag na de vondst zijn diensten begonnen met de sanering van de grond en is het slootwater afgezogen.

Onderzoek

Van de inhoud zijn diverse monsters genomen om met zekerheid aan te tonen om welke stoffen het gaat. Experts vermoeden dat het om dezelfde substantie gaat die begin april werd gevonden in de Vennebulten op grondgebied van gemeente Oude IJsselstreek. Oude IJsselstreek heeft deze grond al grotendeels gesaneerd en laten onderzoeken. De vindplaatsen van de lozingen in gemeente Aalten en de lozing die eerder in gemeente Oude IJsselstreek werd aangetroffen liggen hemelsbreed zo’n 300 meter uit elkaar. Daarom trekken de twee gemeentes nu samen op in het onderzoek. Zolang het onderzoek loopt, is het gebied afgesloten.

De politie vraagt eventuele getuigen zich te melden

Mogelijk heeft iemand onlangs iets verdachts gezien in de Wolboom of Vennebulten. Of misschien heeft iemand hier gereden met een autocamera. In dat geval vragen we diegene om die informatie en/of beelden te delen met de politie. Dat kan door te bellen met 0900-8844. Andere informatie die kan helpen in het onderzoek naar deze lozing is ook welkom. De gemeente Aalten gaat aangifte doen van dit misdrijf. Gemeente Oude IJsselstreek heeft al aangifte gedaan van de eerdere vondst.

Burgemeesters Stapelkamp en Van Dijk over de vondst

Burgemeesters Anton Stapelkamp van Aalten en Otwin van Dijk van Oude IJsselstreek vinden de lozing van drugsafval een groot probleem en niet alleen voor het milieu: “Landelijk kennen we een toename in het aantal drugsafvallozingen en nu zien we dit dus ook in onze eigen gemeentes. Drugsafval is gevaarlijk voor ons mensen en de natuur, daarom moeten we dit soort lozingen zoveel mogelijk zien te voorkomen. Gebruikers van synthetische drugs als XTC en andere middelen zouden zich daarom moeten afvragen of zij hier medeverantwoordelijk voor willen zijn. Zonder drugs immers geen afval. Iets om over na te denken. Verder willen we al onze inwoners op het hart drukken alert te zijn op verdachte situaties en deze vervolgens te (blijven) melden bij de instanties.”.

De gemeente en de politie doen er alles aan om onveilige situaties te voorkomen en aan te pakken. Zij zijn hierbij ook afhankelijk van meldingen die inwoners, bedrijven en instellingen doen. De politie doet een dringende oproep: ‘wanneer u vermoedt dat een situatie niet helemaal klopt, kunt u dat bij de politie melden via 0900-8844. Het is ook mogelijk om anoniem een melding te doen. Dat kan telefonisch via 0800-7000 of door het online invullen van een formulier op www.meldmisdaadanoniem.nl. Direct verdachte en/of levensbedreigende situaties kunt u melden.’

Geschreven door 1Achterhoek op 2023-04-21 19:27:29


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.