Gedeputeerde Kerris bezoekt opvang statushouders Lichtenvoorde

– De samenwerking van vier gemeenten is uniek voor Gelderland om in de asielcrisis het hoofd te bieden. Vrijdag 10 februari bezocht gedeputeerde Peter Kerris de locatie De Kievit in Lichtenvoorde. Vier gemeenten werken hier samen om tijdelijk statushouders op te vangen. Het gaat om de gemeenten Aalten, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk. Al bij binnenkomst weten de statushouders welke gemeente hen uiteindelijk een woning aan zal bieden. Wethouder Bart Porskamp van Oost Gelre: “Het is best bijzonder dat vier gemeenten hier op basis van gelijkwaardigheid samenwerken.”

Elke gemeente heeft de wettelijke verplichting om elk jaar een bepaald aantal statushouders te huisvesten. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) koppelt deze statushouders aan gemeenten. Het gebouw van Careaz in Lichtenvoorde kwam eind vorig jaar leeg te staan en is tot half augustus beschikbaar als tijdelijke opvanglocatie. Op dit moment wonen er 110 statushouders.

Vanwege de asielcrisis was er maar weinig tijd om de opvang goed voor te bereiden. Het gebouw moest geschikt gemaakt worden en met meubels ingericht. Toen de eerste bewoners werden verwelkomd, was nog niet alles duidelijk. Denk daarbij aan de vergoeding van de kosten en de wettelijke kaders. Bovendien bleek elke gemeente de inburgering anders aan te pakken. Porskamp: “We doen nu veel ervaring op. Dat is goed voor ons, maar ook voor de bewoners. Zij vinden sneller hun weg in onze lokale samenleving, dan wanneer zij in een AZC wonen.”

Het contact met de omwonenden is goed. Binnenkort komt de klankbordgroep van buurt voor de tweede keer bij elkaar.

Samenwerking als voorbeeld

Gedeputeerde Peter Kerris gaat graag in gesprek met de medewerkers en de bewoners van de Kievit. “We moeten alles uit de kast halen om de woningbouw te versnellen. Starters, doorstromers en statushouders hebben recht op een fatsoenlijk dak boven hun hoofd. Voor statushouders kan tijdelijke huisvesting een oplossing zijn als er niet genoeg woningen zijn. Met de tussenvoorziening In Lichtenvoorde laten 4 gemeenten zien hoe je dat samen doet. Zonder tijdelijke opvang wordt het moeilijk de taakstelling voor het komende jaar te halen”.

Het werkbezoek werd afgesloten met een gezamenlijke maaltijd met gerechten uit Syrië. – Foto: Eveline Zuurbier

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-02-10 13:26:46


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.