Marienvelde wint om ‘Zorg in het dorp’ de landelijke Dorpsvernieuwingsprijs

– In aanwezigheid van Koning Willem-Alexander is Mariënvelde uitgeroepen tot winnaar van de Dorpsvernieuwingsprijs 2023. Dit gebeurde op dinsdag 21 november tijdens het symposium ‘Zorg in het Dorp’. Het leverde het dorp een mooi geldbedrag op om weer nieuwe initiatieven mee te versterken.

‘Anders denken, anders doen en zo een geluksregio creëren waar iedereen mee kan doen’, aldus de jury. In Mariënvelde werd in 2016 een Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV) tot stand gebracht. Toen duidelijk werd dat het dorpshart moest worden opgewaardeerd, werd er een plan gemaakt. De kern onderging een transformatie waardoor er een echt dorpshart ontstond. Met ruimte om te bewegen en te spelen. Ook zijn er maatregelen getroffen om het plein klimaat adaptief en meer bio divers te maken. De ruimte is nu een aantrekkelijke plek voor jong en oud.

Sport, spel en ontmoeten

‘Veel partijen en veel acties’, oordeelde de jury, ‘maar dan heb je ook wat’. In de BMV is ruimte voor sport, spel en ontmoeten. Het is de locatie van Zorgcorporatie Mariënvelde die zorgt voor dagbesteding aan ouderen en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. En het is een inloopvoorziening voor dorpsbewoners waar ook activiteiten voor ouderen plaatsvinden om eenzaamheid te voorkomen. De jury heeft veel waardering voor alles wat dit dorp en de inwoners tot stand hebben gebracht. Hiermee wist het dorp de plaatsen Grijpskerk en Vledder voor te blijven.

Koning Willem Alexander temidden van de genomineerden voor de Dorpsvernieuweingsprijs. – Foto: LVKK

Organisatie

Het symposium werd georganiseerd door de Landelijke Vereniging van Kleine Kernen (LVVK). Dit is een samenwerkingsverband van alle provinciale verenigingen voor kleine kernen en dorpshuizen. Zij ondersteunt via haar leden, met expertise op maat, ruim 4000 dorps- en dorpshuisorganisaties in Nederland en vele lokale burgerinitiatieven.

Lees hier het juryrapport voor de Dorpsvernieuwingsprijs aan Mariënvelde.

En lees en kijk hier de reportage die mediapartner Omroep Gelderland maakte over Mariënvelde.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-11-21 17:16:33


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.