Festival ‘Voor niets gaat de zon op’ houdt het met muziek, theater en workshops laagdrempelig

– ‘Voor niets gaat de zon op’ is een festival voor een armoedevrij Winterswijk 2040. De gemeente Winterswijk kondigde het festival afgelopen zaterdag aan als een festival voor iedereen, voor jong en oud, arm en rijk. Onder meer was er een demostratie van tv-kok Pièrre Wind ‘Koken uit de kliko’. De chefkok is bekend van tv-programma ‘de Eetfabriek.

De hele middag ging het er gezellig aan toe bij de Busremise tegenover het station. Er was een hele middag muziek, theater voor de kinderen, workshop en bij diverse stands van hulpinstanties een verscheidenheid aan informatie. Wat is er feest aan armoede? Dat antwoord komt van Anke Leus en Maria-Rosa Schellevis van de organisatie. “We denken dat het goed is dat mensen met elkaar te laten praten door gezellig naar binnen te lopen. Je kan je laten informeren en er is muziek en voor het vermaak van kinderen straattheater.”

In de hal waren optredens en de lezing van Walter Hobelman zette aan tot nadenken om het taboe rond armoede te doorbreken. De Gendringenaar schreef er zelf een boek over, ‘Al mijn schuld is weggedaan dat bij de uitgave in maart 2020 veel positieve reacties opleverde. Het boek ging over zijn eigen gezin dat in de schuld belandt. De reacties waren het signaal dat mensen over hun eigen armoede gingen praten. “Wildvreemden kwamen naar mij toe met hun persoonlijke verhalen”, aldus Hobelman.

De opzet van ‘Voor niets gaat de zon op’ was in de entourage van een festival bewust laagdrempelig gemaakt. Anke Leus en Maria-Rosa Schellevis: “Je kan van alles regelen en maatregelen bedenken, maar als mensen zich schamen gebeurt er nog niets. We proberen in deze opzet de acceptatie te vergroten dat armoede bestaat, ook in Winterswijk. Je kan zomaar vandaag op morgen in de ellende komen. Er zijn hier mensen en instanties die hulp willen bieden of kunnen informeren. Mensen hoeven zich niet te schamen. Het is helaas wat erbij hoort op dit moment.”

TV-kok Pierre Wind gaf een demonstratie koken uit de kliko. Ook het groene loof van een bloemkool kun je eten. “Eten weggooien is doodzonde. Alles, en vooral groenteresten zijn opnieuw bruikbaar. Van een bloemkoolstronk kun je bijvoorbeeld een heerlijke vegetarische schnitzel maken. Van aardappelschillen maak je eenvoudig chips. Divers groenteafval tover je om in een mooi bouillon. En van koffieprut kun je een heerlijke koffieprutmousse maken. Je moet vooral veel zelf maken in plaats van koken met instant-producten, zoals pasta, bouillon en sauzen. Dat is veel eenvoudiger dan velen denken, vaak ook nog goedkoper en vooral veel lekkerder.” Pierre Wind liet zondagmiddag zien en proeven dat duurzaam koken heel lekker kan zijn en met weinig geld en moeite mogelijk is.

Hulpinstanties waren er ook. Onder meer Sociaal Steunpunt Winterswijk, de stadsbank, Duurzaam Winterswijk, ROZ, Thuisadministratie.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-10-17 14:28:11


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.