IKGL wil Open Bedrijvendag vaker gaan organiseren

– De verenigde bedrijven van de Industriële Kring Groenlo Lichtenvoorde wil de Open Bedrijvendag vaker gaan organiseren. Dit zei Grea Wolters van de werkgroep die namens IKGL en de vereniging van eigenaren van het bedrijvenpark De Laarberg de dag organiseerde. De belangstelling was afgelopen zaterdag groot. Rond het middaguur stond het weiland tegenover Mueller vol geparkeerde auto’s. Met een groot spandoek werden bezoekers onthaald.

“We willen vaker laten zien welke bedrijven we in Oost Gelre hebben, wat ze doen en wat ze kunnen. Het is voor mensen te onbekend wat binnen de muren van de bedrijven gebeurt. Voor potentiële nieuwe arbeidskrachten hopen een antwoord te geven op ‘wat zou ik nog meer kunnen doen?’ Bedrijven zijn continue in ontwikkeling en zijn op zoek naar nieuwe krachten. We willen heel graag nieuwe mensen werven voor onze bedrijven. De Open Bedrijvendag is een manier om dat te doen”, vertelt Grea Wolters naar alle tevredenheid. Varsseveld is al meer bekend met een open bedrijvendag. “Hun respons is dat ze nadien de reacties krijgen op vacatures of dat mensen belangstelling hebben voor een bepaald bedrijf.”

De 45-plussers gaan zeker een rol spelen om de vacatures te kunnen vullen

Nieuwe mensen van alle leeftijden

De organisatie had het treintje van Marveld geregeld waarmee bezoekers van bedrijf naar bedrijf konden gaan. Voor kinderen waren er activiteiten. Bij Rouwmaat mochten ze samen met de machinist een tuinkraantje besturen; bij bouwbedrijf Binx timmeren en metselen. Bij Ten Damme, het centrale punt van de bedrijvendag, waren er versnaperingen en was een terras in de bedrijfshal ingericht. Er waren rondleidingen. “Alle bedrijven zijn blij dat ze mee kunnen doen.” IKGL had bewust gekozen om alleen de bedrijven op De Laarberg en Den Sliem open te stellen. Alles open, 107 bedrijven, dus ook op de bedrijventerreinen in Lichtenvoorde, zou de bedrijvendag onoverzichtelijk maken en het uiteindelijke doel voorbij gaan. “Er is heel veel vraag naar specifieke functies en daarvoor hebben we nieuwe aanwas van buiten nodig: jonge mensen die klaar zijn met hun studie en ervaren mensen. Nieuwe mensen van alle leeftijden. De 45-plussers gaan zeker een rol spelen om de vacatures te kunnen vullen.”

Bas Hommelink van bouw- en installatiebedrijf Binx – Foto: 1Achterhoek

Overlegtafel in ballenbak

Bij Binx is het een komen en gaan van mensen. Binnen laat het bedrijf zien hoe anders en creatief een alles omvattende bouwonderneming kan zijn. Een overlegtafel in een roze ballenbak, en dronepiloot die nodig is om met beelden de bouwkwaliteit optimaliseert en met een virtual reality bril om het toekomstige resultaat te zien: er zijn meer vakspecialisten nodig dan alleen een timmerman en loodgieter bij de bouw van een school, een straat huizen of een theater, wil Bas Hommelink bij bezoekers overbrengen. Er loopt een derdejaars student MBO rond. Hij studeert Smart-Industry, en wil zien wat hij voor een bedrijf als Binx kan doen en betekenen als hij klaar is met zijn studie. Er zijn ook bezoekers die louter belangstelling hebben voor wat bedrijven doen en hoe zij werken. “Als je over een industrieterrein rijdt, zie normaal alleen de bedrijfshallen. Je kan alleen vertellen dat is een aannemersbedrijf en dat is bedrijf dat houtvezel verwerkt. Maar hoe innovatief of welke betekenis bedrijven geven aan een dorp of de omgeving weet niemand”, zegt een bezoeker die met twee zonen naar de dag is gekomen. “We willen ook kijken waar familieleden werken. We weten al wat meer van bepaalde bedrijven.”

De drukte binnen bij de bedrijven. – Foto: 1Achterhoek

Geen stage in de herfst?

Bij grondverzetbedrijf en afvalbrengpunt Rouwmaat demonstreren gepassioneerde medewerkers hoe je een riool aanlegt en hoe uit afval nieuwe grondstoffen voortkomen. “Je vindt geen mensen meer die grondwerk willen doen. We laten vandaag zien hoe mooi het vak is. Wat we proberen is dat als je geen mensen meer kunt krijgen, stagiairs laten proeven aan het materiaal, kranen, shovels en vrachtwagens om ze te behouden. Ze stage laten lopen in het voorjaar zal aanzienlijk daarbij helpen. De meeste stages beginnen in de herfst en dan is er vaak regen en kou.” Rouwmaat is daarover in overleg.

Elco Rouwmaat van grondverzet- en betonbedrijf Rouwmaat i – Foto: 1Achterhoek

De eerste bedrijvendag werd ’s morgens geopend door wethouder Arjen Schutten. Hij sloeg samen met mensen van de Slag om Grolle met een smidhamer op een aanbeeld. De handeling verwijst naar vroegere tijden. Volgens de wethouder en de organisatie wisten mensen toen ook al van aanpakken en presteren.

IKGL wil Open Bedrijvendag vaker gaan organiseren – Foto: 1Achterhoek

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-10-17 13:58:44


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.