Action wil elke zondag open, Winterswijk wijst verzoek af

– De Action in Winterswijk spiegelt zich aan vrijetijdsmarkt Obelink en wil elke zondag open, maar Winterswijk stemt daar niet mee in. De winkel, die ook tenten verkoopt, mag maximaal veertien zondagen per jaar open.

Het geschil tussen Action en gemeente werd maandag behandeld tijdens een digitale zitting bij de bezwarencommissie, want commissievoorzitter Hans Koopman zat met corona thuis. De winkel ging al in juni op zondag open, waarop er klachten binnenkwamen bij de gemeente. Die stuurde er boa’s op af en inderdaad, de Action ging zonder vergunning open op zondag. Zoals elders, waar ze wél elke zondag open mogen.

Breed aanbod

Action heeft een breed aanbod in de winkel. Maar het grote aantal producten maakt het volgens Winterswijk lastig te bepalen onder welke winkelbranche Action valt. “De Action heeft een heel breed assortiment en dat maakt het moeilijk te definiëren onder welke winkelbranche Action valt”, vertelde een juridisch medewerker van de gemeente tijdens de zitting.

“Maar hoe kan Action dan ooit aan een vrijstelling voor zondag komen als de winkel niet onder een winkelbranche valt?”, vroeg voorzitter Koopman van de bezwarencommissie. “De Action valt onder de basisregeling”, reageerde de gemeentelijk medewerker. “Veertien koopzondagen per jaar voor niet specifieke branches. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de HEMA, die verkoopt ook van alles en valt niet onder een specifieke branche.”

Kracht

Maar toch, de Action mag bijvoorbeeld in Lichtenvoorde wel elke zondag open en verkoopt net als Obelink tenten. Hoe verhoudt zich dat dan tot Winterswijk? “De regeling verschilt van gemeente tot gemeente”, zegt de ambtenaar in kwestie. “Obelink verkoopt ook campers en caravans, dat doet de Action niet. Maar de regels voor Obelink zijn niet alleen op Obelink toegespitst, maar zijn algemeen geformuleerd.”

Winkeliersvereniging ABH City is geen voorstander van élke zondag open in Winterswijk en vindt de laatste zondag van de maand als koopzondag juist de kracht van de regeling. Dan weten de consumenten waar ze aan toe zijn en het voorkomt versnippering in het winkelaanbod op zondag.

Supermarkten mogen wel elke zondag open in Winterswijk en vanuit die branche ligt er een verzoek op eerste kerstdag en 1 januari open te mogen. Het college stemt daarmee in en er wordt momenteel gewerkt aan een voorstel voor de gemeenteraad, die er uiteindelijk over beslist.

De onafhankelijke commissie bezwaarschriften neemt binnen zes weken een besluit over het verzoek van Action om elke zondag in Winterswijk open te kunnen.

Geschreven door Domien Esselink, Omroep Gelderland op 2022-10-17 16:03:34


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.