Festival Van het smakelijke leven in de Achterhoek in de DRU

– Op 2 november organiseert LEADER Achterhoek in samenwerking met de Smaakacademie Achterhoek en Achterhoek Kookt het Festival van het Smakelijke Leven in het Dru Industriepark in Ulft. Dit festival is de feestelijke afsluiting van het LEADER programma (2015-2022) in combinatie met de derde Ronde Tafel platform Achterhoek Food. Het thema van dit event is ‘Hoe voedsel ons kan verbinden’, oftewel hoe Achterhoek Food verbindt en bijdraagt aan een toekomstbestendige vitale regio.

Platform Achterhoek Food, onderdeel van LEADER Achterhoek, werkt aan een vooruitstrevende voedselstrategie voor de Achterhoek. De Achterhoek als onderscheidende foodregio, met duurzaam en gezond voedsel voor iedereen is het uitgangspunt. Het doel is te komen tot een Achterhoek Food Manifest en een internationaal Food Event in 2023. Tijdens de Derde Ronde Tafel wordt met Achterhoek Food-voorzitter gedeputeerde Jan Markink gesproken over de voortgang en de tussenresultaten. Specifiek is gelet op het thema ‘gezond’ en hoe duurzamere en gezonde voeding uit eigen streek in alle school-, bedrijfs- of sportkantines straks te verkrijgen is. Hoogleraar Jaap Seidell (VU Amsterdam) en Annemien Haveman (WUR) geven hun visie. Resultaten van recent onderzoek onder schoolkantines worden gepresenteerd en aan de hand daarvan gaat het congres in gesprek over de gewenste acties met onder meer de GGD, thematafel Gezondste regio en ondernemers.

In de middag begint het festival pas echt met de smakelijke combinatie van workshops en lezingen die verzorgd worden door het LEADER-project Achterhoek Kookt en door de Smaakacademie Achterhoek. Het belooft een smakelijk en interactief programma te worden met lezingen, een informatiemarkt, workshops en demonstraties van heerlijk eten uit de Achterhoekse foodkeukens. Duurzamer, gezond en als even kan uit eigen grond.

Stichting Horeca Talent Achterhoek wil studenten enthousiasmeren voor en laten excelleren in het horecavak. Met het project Achterhoek Kookt wil de stichting laten zien dat de horeca een mooie sector is om in te werken. Volg tijdens Achterhoek Kookt de spannende kookwedstrijden, proef bijzondere en trendy producten en maak kennis met de horeca, zo roepen de betrokken organisatoren op.

Het Festival van het Smakelijke Leven is een samenwerking tussen Leader Achterhoek, Smaakacademie Achterhoek en Achterhoek Kookt. “Met de programmering van 2 november willen we gezamenlijk het economisch, sociaal en culinair belang van de Achterhoek als een toonaangevende foodregio laten zien én proeven.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-10-26 15:54:46


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.