FC WInterswijk houdt ‘veiling op je club’ voor de opleidingen jeugd

– Voetbalclub FC Winterswijk houdt op vrijdagavond 24 november een veiling in de sportkantine van de club. Onder titel ‘Veiling op je club worden 178 kavels geveild en vindt er een jeugdloterij plaats. De opbrengst komt ten goede voor de jeugdopleidingen van de voetbalclub en voor Support Casper. De avond wordt afgetrapt door voetbalcommentator Sierd de Vos. Hij is voor de tweede keer aanwezig bij FC Winterswijk en zal losbarsten met de sappigste voetbalverhalen.

In de kantine zijn de stemhokjes voor de Tweede Kamerverkiezingen inmiddels opgeruimd en vandaag zijn vrijwilligers druk de clubkantine om te bouwen tot een veilingpleisterplaats. Het 7-koppige veilingteam gevormd uit gedreven vrijwilligers van FC Winterswijk brengt de kavels naar binnen. De routine zit erin. Het is voor de derde keer dat zij de veiling organiseren en ze verwachten opnieuw een bomvolle kantine waar ook jeugd een aandeel in zal hebben. “Voor samen een onvergetelijke veilingavond”, zegt Gerrit te Kolste van de club.

Voor de veiling is een gids uitgebracht met een overzicht van de 178 kavels, adverteerders die de club een warm hart toedragen omlijst met enkele voetbalverhalen. “Er zijn veel prijzen beschikbaar gesteld.”
De opbrengst gaat naar de jeugdopleidingen. “Meestal gaan gelden snel naar het eerste elftal, maar voor de jeugd moeten we ook zorgen voor goede faciliteiten. Het eerste elftal brengt weliswaar geld in het laatje door supporters en de kantine, toch kost ook zo’n elftal de club geld.”

In de uitgegeven veilinggids vertelt Frencis Malawau, hoofd voetbalontwikkeling van FC Winterswijk dat elk kind gelijke kansen dient te krijgen en daarbij goed opgeleid kan worden, waardoor hij/zij het maximale uit zichzelf kan halen. Daarvoor zijn goede trainers nodig die met hun passie en inzichten het plezier verbinden met bewegen en voetballen.” Malawau zegt in dat interview nog iets opvallends. Jonge kinderen moet je niet te vroeg selecteren op hun goede talent en daarvoor de betere trainers toewijzen. ‘We’ maken dan grote kans dat we andere kinderen -wellicht ook talentvolle- niet zien. Die kinderen krijgen mindere kansen om zich goed door te ontwikkelen, simpelweg omdat ze niet dezelfde kansen krijgen. De club heeft gekwalificeerde trainers nodig. Die en trainers opleiden kosten geld.

“We hebben een opgeleid jeugdteam dat verder weg moet. Dan kunnen we uit de opbrengst ook een keer een bus huren in plaats van dat ouders rijden. Niet elke ouder kan dat om redenen doen. En met een bus kunnen meerdere betrokkenen van het team mee”, noemt Gerrit te Kolste als voorbeeld. “We willen de jeugd goed opleiden in het breedste zin van het woord, het jeugdvoetbal naar een hoger niveau tillen. De uitdaging zit ‘m in het beïnvloeden van meer jeugdspelers en ze daarbij betrokken houden bij het voetbal van de vereniging ten gunste van hun ontwikkeling naar uiteindelijk hun eigen topniveau.”

Maatschappelijk verantwoorde vereniging

Niet alles van de veilingopbrengst gaat naar de jeugdopleidingen van de club. Afhankelijk van de opbrengst doneert FC Winterswijk zo’n 3000 euro aan Support Casper. De naam van het goede doel verwijst naar voormalig clubarts van Feijenoord, professor Casper van Eijck. Deze arts doet in het Erasmus MC al jaren onderzoek naar behandelmethodes tegen alvleesklierkanker. “Dit is de derde veiling die we organiseren en we verwachten net als in voorgaande edities dat bedrag of meer te kunnen doneren aan Support Casper.”

FC Winterswijk wil een maatschappelijke betrokken vereniging zijn. Dat komt tot uiting bij de verlichtingsactie voor de fietsen van de jeugd – veilig van en naar de vereniging- en bij activiteiten als de de jaarlijks terugkerende rommelmarkt in juni op het sportpark, de familiedag en de vrijwilligersavond. En de Winterswijkse voetbalvereniging doet nog meer. FC Wintersijk is een grote club met 1500 leden. Nu alle sportclubs in Winterswiijk ter besparing van energie ledlicht op de velden krijgen, leent FC Winterswijk vrijwilligers uit aan kleinere voetbalverenigingen in de buurtschappen om hen met hand en spandiensten te helpen.

Veiling op je Club

Op vrijdagavond trapt voetbalcommentator Sierd de Vos om 19.30 uur de veiling af met het opdienen van de sappigste voetbalverhalen Bij aanvang van de veiling vindt de jeugdloterij plaats. Daarna worden de kavels stuk voor stuk ingebracht. De veiling staat onder leiding van veilingmeester Ad van Zelst en begint om 20.00 uur. Vanaf 19.00 uuur is de inloop voor de veilingbezoekers.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-11-23 18:16:30


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.