Fans van zijn Amerika-commentaar laten boek van Michiel Vos signeren: ‘verguld van dat hij de moeite neemt naar Winterswijk te komen’

WINTERSWIJK – Mensen konden vrijdagmiddag het boek ‘Vos in de VS’ laten signeren door Amerika-commentator voor RTL Michiel Vos bij boekhandel Bruna aan de Misterstraat. Hij was vriendelijk, maakte een kort praatje met wie zijn boek kocht en voorzag het van zijn handtekening. “Voor wie teken ik dit boek…?”

Mensen komen in droppen de boekhandel binnen. Een enkeling heeft het boek ‘Vos in de VS’ al onder de arm. Anderen kopen er een van de stapel in de winkel. Daarnaast staat Michiel Vos aan een hangtafel. De boekenlezers zijn fan van de journalist die zijn Amerika-verslagen in aaneengeregen anekdotes vertelt. Met een vleugje naïviteit zet hij mensen aan het denken en ventileert vervolgens heel rechtlijnig zijn conclusies over wat er in de rare VS aan de hand is. “Het gaat over twee bejaarden die een slag leveren om het Amerikaanse presidentschap. Dat het niet goed gaat met het land is wel duidelijk,” zegt hij in de boekhandel. “Het romantische beeld dat ik had, klopt niet. Het is een raar land. En net als in een huwelijk, het gaat gewoon niet meer goed in de VS.”

Dit is leuk voor Winterswijk

Eigenaresse van de Bruna-boekhandel Ellen Nijman is vrijdagmiddag in haar nopjes door de komst van de schrijver. Ze heeft hem weten te strikken tijdens een Bruna-bijeenkomst. “Mensen vinden het leuk dat hij er is. En ik vind hem ook leuk en voor Winterswijk is het leuk. Hij neemt de moeite om helemaal naar Winterswijk te komen. Normaal gebeuren dit soort dingen alleen in de vier grote steden. Ik ben verguld met dat hij hier is.”

Michiel Vos is zes weken in Nederland en is een toer langs de boekhandels begonnen. Duiven, Terschelling, zijn geboortestad Maastricht en ook Knokke in België doet hij aan. Michiel Vos is enigszins verbaasd dat zijn boek nu bovenaan staat in de boekentop. “Ik ben een verhalenverteller, geen schrijver. Dat wat ik meemaak heb ik opgeschreven.” De mensen die er vrijdagmiddag in de rij staan, volgen de Amerikaanse verkiezingen. “Krankzinnig,” zegt een vrouw. “En Michiel Vos doet heel veel moeite om dat beter te begrijpen.”

In het najaar gaat het los met de presidentverkiezingen in de VS

Michiel Vos is deze weken in Nederland om zijn boek nog voor de vakantie te promoten. “Je kan een leuk boek schrijven, maar het verkopen is de andere helft die bij een boek uitbrengen hoort. Of zoals acteur en oud-gouverneur van Californië Arnold Schwarzenegger het verwoordt: ‘No matter what you do in life, you have to sell it’,” duidt Michiel Vos zijn komst naar de meest oostelijke punt van Nederland. Vos gaat hierna weer terug naar de VS om zich vervolgens in het najaar volledig te storten op de Amerikaanse verkiezingen. Hij zal dan zoveel mogelijk in Nederland zijn, bij de RTL-talkshows zoals bij Humberto Tan, bij Boulevard en het RTL-Nieuws.

In het boek ‘Vos in de VS’ geeft de commentator een blik in het leven van de Amerikaanse democratie. Hij is onder de presidenten en die van enkele Hollywood-sterren en popidolen die elk een moreel tegenwicht kunnen geven tegen de macht en het grote geld.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-06-16T10:37:44+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.