Hoog bezoek aan het carillon omwille van inwijding klokkenklavier

GROENLO – Hoog bezoek dat was het wel op de vaste speeldag van de beiaardier op vrijdagmiddag 14 juni. Wethouder Dusseldorp was hoog in de toren van de Oude Calixtus geklommen om met beiaardier Wim Ruessink het nieuwe klokkenklavier in te wijden. Daarvoor waren verzoeknummers ingediend die Ruessink vertaalde naar carillonmuziek. De stadsbeiaardier van Oost Gelre speelde met groot plezier met zijn vuisten op de stokken. De bezoekers van beneden die de weekmarkt in Groenlo bezoeken genieten.

Een beiaardier is een door de gemeente aangestelde stadsmuzikant om het carillon in de kerktoren te bespelen. Dat is een historisch muziekinstrument, de grootste ter wereld. Ze bestaan al gauw uit 10.000 kilo brons en kunnen worden bespeeld via het klokkenklavier. In de lantaarn van de Calixtustoren hangen 47 klokken en het klavier was aan vervanging toe.

“Het oude klavier was een tweedehandsje”, vertelde Wim Ruessink in het radioprogramma 1Achterhoek Actueel. Het kwam uit de Stevenskerk in Nijmegen en had al een lange staat van dienst achter de rug toen in 2000 Groenlo het klavier overnam. “Het bespelen van het nieuwe is net als een nieuwe fiets of een nieuwe auto. Het blinkt en speelt licht”, aldus Ruessink. Volgens de beiaardier die ook het carillon in de Winterswijkse Jacobskerk bespeelt, heeft Groenlo een vriendelijk licht carillon.

Beiaardier Wim Ruessink bespeelt met veel plezier met zijn vuisten het nieuwe klavier. – Foto: Gem OG

Wim Ruessink heeft naar het bespelen van het nieuwe klavier uitgekeken. Ruessink maakt er graag extra werk om actueel spel te leveren, vertelt hij. Hij speelde´Nothing Compares to you’ van Sinéad O’Connor naar aanleiding van het overlijden van de Ierse zangeres. En ‘Hotel California’ van The Eagles toen Randy Meisner, oprichter van de Amerikaanse band, overleed. Ook ‘Radar Love’ toen wereldkundig werd gemaakt dat George Kooymans van de Golden Earing aan de slopende zenuw- en spierziekte ALS lijdt. Nu mochten mensen een verzoek indienen om hun lievelingsnummer te horen. “Heel veel nummers kun je omzetten naar carillonmuziek. Scheurende gitaren en frequente beatmuziek niet. Ik ben benieuwd naar de lijst van verzoeknummers die de gemeente Oost Gelre verzameld heeft.”

Wethouder Ellen Dusseldorp speelde vrijdagmiddag mee. “Het klavier was echt aan vervanging toe. We zijn dan wel geen eigenaar van de kerk, maar wel van de toren met daarin het klavier en het carillon. Mooi dat de beiaardier weer elke vrijdag kan spelen.” Carillons brengt sfeer in de stad en als beiaardier speel je voor een groot publiek. Klassieke liederen van grote componisten, Sinterklaas- of Kerstliedjes of als het regent ‘Let it rain’. Elke vrijdagmiddag speelt Wim Ruessink een uur lang live voor het publiek dat in door de straten van Groenlo loopt of op de weekmarkt hun inkopen doet. Ruessink is ook verantwoordelijk voor het automatische spel, dat op elk half uur te horen is. Dat is een speeltrommel met kenmerken van het boek (ponsband) van een draaiorgel.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-06-15T12:55:44+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.