Tweede overstapper in Oost Gelre: VVD’er Wopereis naar oppositiepartij Nieuwe Liberalen

– VVD-raadslid Alfred Wopereis heeft vandaag bekendgemaakt dat hij van politieke partij wisselt. Hij stapt over naar de oppositiepartij NLog, een lokale partij die ook liberale roots heeft. Wopereis is de tweede overstapper in één week binnen de politiek in Oost Gelre. Dinsdag maakten raadslid Ronald Willering en Gerard Klein Gunnewiek bekend dat zij samen een nieuwe splinterpartij gaan vormen. Willering was fractieleider van OOG en oud-fractievoorzitter NLog Gerard Klein Gunnewiek neemt hij mee als commissielid.

“Mijn besluit om over te stappen heeft niets te maken met het gegeven dat OOG-raadslid Ronald Willering samen met Gerard Klein Gunnewiek uit NLog een nieuwe partij is begonnen. De keuze had ik al gemaakt en dit bij de griffie bekend gemaakt. Het is toeval dat dit in één week samenvalt. Afgelopen dinsdag ben ik naar de fractievergadering van de VVD gegaan en heb daar verteld waarom ik me meer thuis ga voelen bij de Nieuwe Liberalen Oost Gelre dan bij de VVD.” De VVD-fractie kon Wopereis niet meer overtuigen om bij de VVD te blijven.

Het is de landelijke VVD wat maakt dat Wopereis zich niet meer bij de VVD thuisvoelt. “Mijn hart ligt bij boeren” zegt hij, wat maakt dat hij zich beter thuis gaat voelen bij NLog. “Ik wil me als betrokken bestuurder graag met passie en toewijding blijven inzetten voor de belangen van alle boeren, burgers en bedrijven in onze mooie gemeente”, laat hij oprecht weten. “Het landelijk wringt in mij. En geen verkeerd woord over de VVD Oost Gelre. Met de fractie kan ik nog altijd goed.”

Alfred Wopereis neemt zijn zetel mee naar de Nieuwe Liberalen. De zetel schuift van de coalitie naar de zijde van de oppositie in de gemeenteraad van Oost Gelre. NLog verdubbelt daarmee het aantal zetels naar twee. CDA (7) en de VVD (van 5 naar 4) houden een krappe meerderheid met elf zetels. Alfred Wopereis: “Voor de besluitvorming staan NLog en de VVD niet ver van elkaar af. Een stem kan het verschil maken als blijkt dat je elkaar nodig kan hebben.”

Lokaal Belang Oost Gelre

Willering voelde zich ook niet meer verbonden met de de Onafhankelijken Oost Gelre (OOG). Hij liet weten dat er binnen de partij te weinig werd samengewerkt en dat er negatieve sfeer hing in de partij wanneer er belangrijke besluiten moesten worden genomen. Onenigheid of een meningsverschil speelde er niet. Tegen De Gelderlander verklaarde Willering nagedacht te hebben over de mogelijkheid voor een aansluiting met CDA of CDA, maar dat voelde bij hem als zetelroof. Willering haalde bij de verkiezingen veruit de meeste zetels voor OOG binnen. Voor Gerard Klein Gunnewiek had de verkiezingsuitslag desastreuze gevolgen. Hij behaalde 7 zetels minder dan de nummer 3 op de lijst Bertie Bosker. Laatstgenoemde werd daardoor in een keer partijleider, fractieleider en partijvoorzitter van NLog. Klein Gunnewiek besloot niet als commissielid terug te keren in de politiek van Oost Gelre tot aan afgelopen dinsdag. Willering en Klein Gunnewiek gaan samen Lokaal Belang Oost Gelre vormen.

De zetelverdeling per 25 januari 2023 als volgt:
CDA 7
VVD 4
OOG 5
NLog 2
PvdA 1
OLW 1 (Paul Wallerbos stapte een jaar voor de verkiezingen uit OOG en begon een nieuwe partij. Hij wist zijn zetel bij de verkiezingen te behouden)
LBOG 1

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-01-25 20:35:57


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.