Bouw nieuw Slingeland Ziekenhuis kan bijna beginnen

DOETINCHEM – Het Slingeland Ziekenhuis heeft de financiering rond voor het nieuwe ziekenhuis dat aan de A18 in Doetinchem moet komen. Het geld komt van de Rabobank, ING en het Waarborgfonds voor de Zorgsector. Ze leggen met zijn drieën 100 miljoen euro op tafel. Het ziekenhuis zelf betaalt zo’n 85 miljoen uit eigen zak.

“Dit is een belangrijke mijlpaal voor het Slingeland, en daarmee voor de zorg in de Achterhoek en Liemers.”, concludeert Paul Nijssen, lid van de Raad van Bestuur. “Dankzij de financiële afspraken kunnen we starten met de bouw van het nieuwe ziekenhuis en daarmee met het creëren van een toekomstbestendige zorgomgeving voor inwoners van deze regio.”

Ziekenhuis van de toekomst

Het huidige gebouw aan de Kruisbergseweg is sterk verouderd en daarom wordt er vlak bij de A18 een nieuw ziekenhuis gerealiseerd. Het nieuwe ziekenhuis krijgt de vorm van een zorgcampus, met verschillende gebouwen waarin zorg op een slimme manier wordt ingericht. Zo komt er op de begane grond een gecentraliseerde spoedpost, waar de huisartsenpost, spoedeisende hulp, intensive care en een deel van de radiologie worden samengebracht.

Sensire bouwt een revalidatiecentrum naast het ziekenhuis, zodat patiënten na behandeling sneller kunnen herstellen. En er komt een geïntegreerd kind centrum, waarin verloskunde en kindergeneeskunde worden samengebracht met eerstelijns zorg zoals jeugdzorg. Alles om samen met zorgpartners de juiste zorg op de juiste plek te bieden.

Eventuele bezwaren

Stichting Behoud Kemnade en Waalse Water is nog steeds tegen de nieuwbouw op de beoogde plek langs de A18. Op dit moment lopen er geen formele juridische procedures meer volgens de gemeente, maar mogelijk dat zij nog met eventuele bezwaren komt als de omgevingsvergunning wordt aangevraagd. “Wij hebben er nog steeds alle vertrouwen in dat de schop dit najaar de grond in kan”, laat een woordvoerder van het Slingeland Ziekenhuis weten.

Otwin van Dijk, sinds 1 maart voorzitter van de raad van bestuur, benadrukt het belang van een goede samenwerking. “Het bouwen van een nieuw ziekenhuis doen we niet alleen. Dat doen we in samenwerking met al onze partners, zodat het nieuwe ziekenhuis straks naadloos aansluit op de behoefte en het zorgaanbod in de Achterhoek”, aldus Van Dijk. “De plannen zijn veelbelovend. Ik kijk ernaar uit om hier samen verdere invulling aan te geven.”

Naar verwachting gaat dus in het najaar de eerste schop de grond in. Als de bouw voorspoedig verloopt, zou het ziekenhuis op zijn vroegst in 2027 de deuren kunnen openen.

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek op 2024-04-25 11:42:06


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.