Een uurtje shoppen en een terrasje: ‘stenen’ winkels en pleisterplekken houden dorpen levend

LICHTENVOORDE – Het hoeft deze week niet per se de Week van de Stenen Winkel te zijn om te laten merken wat Lichtenvoorde nou echt Lichtenvoorde maakt, of wat het kloppende hart van Winterswijk of Aalten en Dinxperlo of die van Groenlo is. Het zijn de fysieke winkels in de centra die de aantrekkelijkheid van dorpen bepalen. Het bepaalt ook of je er gaat wonen en werken of misschien wel niet.

Over de aanbod van fysieke winkels in de dorpscentra zijn er op de achtergrond zorgen. Ook de grotere plaatsen kampen met het probleem van opvolging of dat er te weinig inkomen uit voortkomt. Hoewel het online winkelen groeit, blijft de voor fysieke winkels. De combinatie kan gunstig uitpakken voor webwinkels die de meeste plaatselijke ondernemers inmiddels allemaal hebben. Als de coronaperiode ons iets heeft geleerd, dan is dat de fysieke winkel leeft. We willen naar buiten, erop uit om op stap te gaan en niet alles vanachter een scherm doen. In combinatie met de horeca en de creatieve activiteiten en evenementen die beide centrumondernemers organiseren -al is het voor hun eigen klandizie-, maken elk centrum uniek van karakter.

“Juist in dorpen, groot en klein is het belangrijk dat ze een aantrekkelijk centrum houden. Alles hangt en staat met samenwerking. We sponsoren of leveren een bijdrage aan evenementen in een plaats, samen houden we het dorp levendig”, zegt Benno Voorhuis van het Ondernemersfonds in Lichtenvoorde. Wanneer een centrum activiteit uitstraalt, heeft dat een positieve weerslag op het centrum als fijn verblijfsgebied. Voorhuis zit regelmatig bij de gemeente aan tafel om het centrum van Lichtenvoorde aantrekkelijk te houden. Gemeentes hebben er belang bij dat waneer centra goed draaien, dat de plaatsen zijn om er te wonen en te werken. De bedrijven op de industrieterreinen varen er wel bij.

Volgend jaar gaat de schop in de grond voor het centrum van Dinxperlo. – Foto: Eveline Zuurbier

Wat de gemeenten doen

Gemeente Winterswijk heeft een plan in de maak om het marktplein flink te updaten in de mix van weekmarkt, horeca aan het plein en krijgt de Winterswijkse cultuur een prominente plek in het centrum. Gemeente Aalten neemt het centrum van Dinxperlo flink onder handen. Ze steekt er miljoenen euro’s om Dinxperlo dat huiskamergevoel te geven voor ontmoeting en de grenscultuur tot uiting te laten komen. In Oost Gelre zijn ondernemers in Groenlo aangehaakt bij de geschiedenis van de vestingplaats en alles wat dat aspect geeft aan grote en kleine evenementen én aan toerisme. In Lichtenvoorde investeert Oost Gelre samen met de ondernemers daar in de inrichting van een centrum dat de evenementen en creatieve uitspattingen als corso en Over de Top festival de plaats nog beter op de kaart gaat zetten. Het aantal overnachtingen in Oost Gelre geven aan dat in deze gemeente dit het hoogst is in de Achterhoek.

De Markt in Winterswijk – Foto: Peter van der Wel

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-05-10T13:53:20+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.