Een post op Instagram leidt voor Aaltense Marleen Vinkenveugel naar beginnende kunstcarrière in New York

– Soms zit het geluk mee. Dit geldt voor Marleen Vinkenveugel uit Aalten. Toen ze op Instagram berichten postte van haar kunstwerken, trok dat in New York de aandacht van een bekende internationale Agora Galery. Sinds kort exposeert ze er met haar ‘inktblaaskunstwerken’. De interesse in haar kunstwerken is er: ze verkopen.

Eerst was er gezonde achterdocht toen de galerie haar voor een samenwerking benaderde via een mail in haar berichtenbox. “Ik was zo verbaasd dat ik het gewoonweg niet kon geloven”, vertelt Marleen. Ze dacht dat het een flauwe grap was of geldklopperij. Marleen had wel eens gedacht aan een expositie in Winterswijk of Arnhem, “als dat zou lukken”, maar met exposeren in New York neemt haar carrière een grote vlucht.

Voor de zekerheid ging ze op zoek naar of het verzoek uit de mail wel zou kloppen en met een goed intentie was gebeurd. Ze kwam artikelen tegen van iemand uit Apeldoorn die op dezelfde manier in contact was gekomen met deze galerie in New York. “Hij werd op dezelfde manier benaderd en ik heb hem gevraagd naar wat zijn ervaringen waren. Is dit betrouwbaar, is dit handig om te doen? Hij was heel enthousiast en gaat nu de hele wereld over met zijn kunst.”

‘Zo gaaf’

Zo gaaf, ”, zegt Marleen met glinsterende ogen, over haar beslissing mee te gaan met het verzoek. Haar deel van de expositie in New York trekt de belangstelling van bezoekers. Dat leidde vorige week tot de eerste verkoop van een kunstwerk. Op Instagram laat ze haar volgers weten dat ze een dag lang vreugdedansjes maakte om van haar onverwachte successen te genieten.

Een post op Instagram leidt voor Aaltense Marleen Vinkenveugel naar beginnende kunstcarrière in New York – Foto: 1Achterhoek

Marleen maakt kunstwerken met inkt en alcohol op geplastificeerd papier zonder een kwast. Ze maakt het kleurenspel in haar kunst door te blazen met een rietje. Met de achterkant van een penseel tekent ze de contouren. Aanvankelijk durfde ze met dit type werken niet te exposeren. Ze had van familie en vrienden aanmoediging nodig om op social media haar kunst aan andere te laten zien.

Therapeutische werking

“In wezen weet je nooit wat je precies gaat maken. Wel vraagt het om een zekere controle en beheersing over de inktkleuren zodat de kleuren helder blijven en ze zich niet met elkaar gaan vermengen. Het is de techniek om de controle los te laten en goed te reageren op wat er gebeurt” vertelt ze gepassioneerd over de bevestiging van wat ze maakt en wat ze doet goed is. Ze deelt haar passie graag met anderen en houdt zich naast bezig te zijn met schilderen ook bezig met tekentherapie en workshops daarin. “Op het moment dat je heel erg met iets in je leven aan het stoeien bent, wat je graag wil vasthouden en niet kan loslaten, geeft tekenen en schilderen met de inktblaastechniek je handvatten om dat met vertrouwen wel te doen. Tekenen en schilderen doet zoveel met je gevoel en mij persoonlijk zoveel geeft aan oplossingen in mijn leven wil ik dit graag met andere mensen delen in spirituele sessies en met workshops thuis in Aalten.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-08-01 10:02:46


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.