Een nat pak bij ondertekening miljoeneninvestering voor zwembad ’t Meekenesch

– Wethouder Bart Porskamp van de gemeente Oost Gelre en Frits van Lochem, voorzitter van de stichting Exploitatie Meekenesch haalden een nat pak om met de ondertekening van een contract het Lichtenvoordse overdekte zwembad de komende twintig jaar van een goede toekomst te voorzien.

Het is echt wel wennen om met een kostuum, een overhemd met een stropdas het water in te gaan. Op een tafel midden in het bad tekenden de wethouder en de voorzitter voor anderhalf miljoen euro en jaarlijks financiële steun voor onderhoud van het zwembad.

Volgens de wethouder zijn zwembaden belangrijk: 93 procent vindt een zwembad een belangrijke voorziening. En hoe ouder de mensen zijn, hoe meer zij de waarde van een zwembad onderstrepen. Dat is te merken in Lichtenvoorde. Elke maand komen er zo’n 5000 mensen zwemmen in Meekenesch. Wethouder Bart Porskamp: ”We zien verschillende doelgroepen het zwembad gebruiken. Dat we als gemeente het zwembad steunen, past prima binnen onze Sportvisie 2015- 2025. Wat ook belangrijk is: de stichting die het zwembad beheert, doet het uitstekend!”

“De sportvisie is er om zoveel mogelijk mensen te laten sporten. In dit geval: te laten zwemmen. “In november 2021 heeft de gemeenteraad om verder te gaan samenwerken met de stichting. Zij krijgen eenmalig een bijdrage om te verbouwen en jaarlijks om het bad te onderhouden'”, zegt wethouder Bart Porskamp. Over de actie ‘een nat pak halen voor een ondertekening’, zegt hij: “Ik vond het een geslaagde actie.”

Frits van Lochem is voorzitter van de Stichting Exploitatie Meekenesch: “Naast onze betaalde medewerkers zijn er ongeveer 70 vrijwilligers bij ons aan de slag. Maar om dit samen de komende jaren goed te blijven doen, moet het zwembad wel opgeknapt worden. En als dat gebeurd is, kunnen we weer 20 jaar vooruit!”

“De ondertekening van het contract is zeer belangrijk. Hier hangt de voortzetting van het zwembad van af.” Vanaf 1 mei gaat het zwembad dicht. “Dat is niet te voorkomen”< zegt Van Lochem. "De techniek moet worden vervangen, de isolatie en dak worden vervangen. Het is een ingrijpende operatie."

De stichting draagt zelf een bedrag van 7 ton bij. Van Lochem: “We hebben een buffer opgebouwd voor deze operatie, maar de inflatie noopt dat de gemeente nodig is om gelden aan te vullen om dit te kunnen doen.”

De gemeente Oost Gelre trekt bijna anderhalf miljoen euro uit voor de verbouwing. Die kosten worden verdeeld over de periode van twintig jaar. Daarnaast betaalt de gemeente vanaf 1 januari 2023 per jaar ruim 120.000 euro mee in het onderhoud en het gebruik van het zwembad. De stichting SEM heeft hiervoor een bedrijfsplan geschreven van nu tot aan 2042. “Daarna is het technisch niet meer mogelijk om het gebouw te gebruiken zoals we dat nu doen”, laat de gemeente Oost Gelre weten.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-03-10 19:26:13


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.