‘Een nachtmerrie’, dahlia’s voor bloemencorso verzuipen

– Een flinke tegenslag bij de voorbereidingen voor het bloemencorso van Lichtenvoorde. Een aantal dahliavelden staat na de vele regenbuien onder water. Een kleine ramp, want dit zou een tekort aan bloemen kunnen betekenen die nodig zijn voor praalwagens van het corso. “Dit heb ik nooit eerder meegemaakt.”

Hier heeft hij geen rekening mee gehouden, Stefan Stapelbroek van de Bloemencommissie Lichtenvoorde. Deze commissie zorgt dat er voldoende bloemen zijn voor de bouwers van praalwagens. Maar Stefan schrikt als hij een ondergelopen dahliaveld bij Lichtenvoorde ziet. “Gelukkig kan ik waterlaarzen lenen, want alles is hier ondergelopen. Zelfs na het graven van noodgeulen en de inzet van een pomp is het hier nog zompig en nat. Dit is een nachtmerrie voor het corso. Als de knollen meer dan 24 uur onder water staan dan verstikken ze en gaan ze gewoon dood.”

Van te droog naar te nat

De afgelopen jaren hebben de kwekers flink geïmproviseerd om de knollen juist voldoende water te geven. De extreme droogte maakte het kweken tot een uitdaging. Dit jaar verzuipen de knollen juist door de vele regenbuien. Het enige wat de kwekers kunnen doen is hopen dat het deze week niet meer regent. Niet eerder dan woensdag kan er dan begonnen worden met het plukken van de bloemen.

Als wij bloemen tekortkomen weet ik ook niet hoe dit opgelost gaat worden

In een grote loods van Marcel Harbers staan kale geraamtes van praalwagens te wachten op de honderdduizenden bloemen die nodig zijn. “Ik weet precies waar de rode dahlia’s geplakt moeten worden. Als wij bloemen tekortkomen weet ik ook niet hoe dit opgelost gaat worden.”

Corso moet doorgaan

De Bloemencommissie gaat er alles aan doen om het bloemencorso van Lichtenvoorde volgende maand gewoon door te laten gaan. Ook al is er nu al sprake van een financiële strop. “Als alleen dit veld rode dahlia’s nieuwe knollen moet hebben is dat al een schade van ruim 4000 euro. Er zijn vijf velden die ondergelopen zijn, dus dat gaat duur worden. Maar dat is een zorg voor volgend jaar. Voor het komende corso ben ik al op zoek naar andere velden waar wij dahlia’s van kunnen gebruiken, want het corso moet gewoon doorgaan.”

Geschreven door Hans de Herdt, Omroep Gelderland op 2023-08-07 18:38:31


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.