Dit dorp koopt het café: ‘Moet geen slaapdorp worden’

– Langzamerhand verdwijnen de Achterhoekse zalen waar mensen ooit lief en leed deelden, waar ze met een borrel op de polonaise dansten en waar herinneringen gemaakt werden. Ook in Rekken, waar café Kerkemeijer met een zalencentrum is verkocht aan tien lokale ondernemers. Heel het dorp zet zich nu in om het café te behouden.

Het dorp wil het café behouden voor de samenleving en dat lijkt te lukken. De feestzaal raken ze wel kwijt, maar daar krijgt het dorp twaalf nieuwe woningen voor terug: voor starters, maar ook voor de senioren.

“Rekken moet geen slaapdorp worden”, zegt Hennie Lentink. Hij staat op een voor hem wat ongewone plek, achter de tap in café Kerkemeijer. Hennie heeft een camping en zet zich in voor de leefbaarheid van het dorp. Samen met Ben Hasselo wil hij café Kerkemeijer kopen en renoveren. Dat gaat hij niet alleen doen. Ze hopen dat heel Rekken meedoet. En dat lijkt te gebeuren. Binnen drie weken is de helft van de benodigde twee ton al binnen.

Obligaties

Het café en bijbehorende winkeltje worden behouden, maar daar heeft de Stichting Behoud Café Rekken het hele dorp voor nodig: “We hebben ongeveer twee ton nodig om het pand aan te kunnen kopen en we hopen dat inwoners uit Rekken obligaties willen kopen”, zegt Ben Hasselo, voorzitter van de stichting. “Uiteindelijk krijgen de inwoners hun geld terug, mét rente en behouden ze het café.”

Ik ben heel erg blij dat er nu eindelijk iets gaat gebeuren.

Ria Kerkemeijer, voormalig eigenaar café en zalencentrum Kerkemeijer

Het café is gebouwd in de 19e eeuw en zit aan de weg tussen Utrecht en Münster. Een veel gebruikte ‘kerkelijke’ route in die tijd. Naast het café zit een winkeltje. Vroeger was het een kruidenierswinkeltje, nu worden er streekproducten verkocht.

In de jaren 70 van de vorige eeuw werd het café uitgebreid met zaaltjes. “In die tijd had je grote feesten met honderden mensen”, zegt Hasselo. Inmiddels zijn die feesten er niet meer en daarom worden de zalen gesloopt. “Op de plek van de zalen en op de plek van de bowlingbaan komen de woningen.”

Ria (80) wacht rustig af

Ria Kerkemeijer is al tientallen jaren het gezicht van het café in Rekken. Tot voorkort tapte ze nog biertjes voor de jongeren die bij haar kwamen. Nu zit ze rustig in haar stoel met een boek. “Ik ben heel erg blij dat er nu eindelijk iets gaat gebeuren”, zegt ze. “Een paar jaar geleden leek het er al op dat het rond zou komen, maar het duurt allemaal wel heel erg lang.”

Dat het café behouden blijft is volgens haar heel erg belangrijk: “Voor de leefbaarheid in het dorp is dat essentieel. Je moet bij elkaar kunnen komen. Daarnaast vind ik het ook heel mooi dat er woningen voor jongeren gebouwd worden op de plek van het zalencentrum. Zonder jeugd heb je geen dorp. Dus ik ben daar heel erg blij mee.”

Ria en Ben bekijken de plannen. – Foto: Omroep Gelderland

Ria zal niet meer achter de tap van café te vinden zijn. Ze blijft wel wonen op het terrein, want voor haar wordt een flexwoning gebouwd. De vraag is dus nog wel wie straks het biertje tapt.

Uitbater gezocht

“We hopen dat er een uitbater komt die hier toekomst in ziet”, zegt Hennie Lentink. Hij heeft zelf een camping en weet dat er een boterham te verdienen is. “Sommigen denken dat de wereld na Rekken stopt, maar ik zie dat toch anders”, lacht hij. “We hebben hier hele mooie natuur, klompenpaden en Duitsland is op een steenworp afstand, dus er is genoeg te beleven.” Ben vult aan: “Een aantal stellen heeft al interesse getoond, dus we hebben er alle vertrouwen in dat dat goedkomt.”

De stichting hoopt dat de uitbater zich snel meldt, want dan kan hij meedenken over de verbouwing die nodig is. Als alle lichten op groen staan en het benodigde geld binnen is, kan het échte werk beginnen. “Het pand is in hele slechte staat”, zegt Lentink. “Er moet echt heel veel gerenoveerd worden.”

Renovatie

Als we buiten naar het pand kijken, dan zie je dat ook inderdaad wel. “Het dak is bijvoorbeeld heel slecht”, laat Hasselo zien. “We gaan het dak renoveren en daarvoor gebruiken we het hout dat we overhouden als we de zalen gesloopt hebben. Op die manier zijn we heel mooi duurzaam bezig.” De stichting heeft hierover contact met de monumentencommissie. “Het pand is monumentaal en we willen dat graag goed renoveren”, aldus Hasselo.

Zo gaat het er straks uitzien in Rekken. – Foto: Stichting Behoud Café Kerkemeijer

Niet alleen in Rekken verdwijnt het zalencentrum. Je kunt praktisch elke dorp in de gemeente Berkelland afgaan en je ziet dat er wel iets gebeurt met de zalencentra. Zo wordt bijvoorbeeld op de locatie van ’t Haantje in Neede al volop gebouwd. Hier komen negen woningen. In Eibergen bij de Krekel worden vier appartementen gebouwd.

In Ruurlo is bij De Luifel een zaal getransformeerd tot racewalhalla. De eigenaar heeft een paar jaar geleden al verschillende circuits in de zaal gebouwd voor Slot Car Racing. Nu moeten er op de bijbehorende parkeerterreinen vijftien woningen komen. De gemeente is positief en de plannen worden de komende tijd uitgewerkt.

In Noordijk wordt ook volop nagedacht over de invulling van de locatie café-restaurant-zalencentrum Hassink. De gemeente is hierover in gesprek met een ontwikkelaar.

Rijden we door naar Beltrum dan zien we dat op de locatie van Spilman in Beltrum woningen komen: twaalf appartementen en drie levensloopbestendige woningen.

Geschreven door Melanie Lokate, Omroep Gelderland op 2023-08-07 18:10:16


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.