Een auto die een huis binnenrijdt, het gebeurt veel vaker

– Bewoners van een huis in Winterswijk kregen de schrik van hun leven toen er woensdagavond een auto hun huiskamer binnenreed. Het was al de tweede keer in tien jaar tijd dat het bij hun gebeurde. Maar ook op andere plekken in Gelderland reden auto’s al eens huizen binnen. Wij zetten ze op een rijtje.

Het meest in het oog springende incident is misschien wel dat bij Hetty en Daan Baarslag in Leuvenheim. Daar reed in augustus een 20-jarige man met zijn auto de huiskamer binnen. De woning was net verbouwd, maar daar konden ze na het ongeluk weer opnieuw mee beginnen. De ravage was enorm. De motor van de auto lag ook in de woonkamer, vertelde Daan Baarslag destijds. “Het stonk in de woonkamer. Ik dacht dat ik een vrachtwagen hoorde, ik hoorde een ratelend geluid maar dat bleek de motor van de auto te zijn die naar binnen was gekomen.”

De 20-jarige bestuurder was onder invloed van drugs toen hij met zijn auto crashte. Al was hij niet de enige die in de straat in Leuvenheim in de fout ging. Omwonenden vertelden dat het inmiddels de derde keer was in korte tijd dat een auto in het dorp een woning binnenreed.

Na het incident plaatste de familie Baarslag hooibalen bij het huis om schade in de toekomst te voorkomen, mocht het ooit weer misgaan.

De ravage in Leuvenheim. – Foto: Omroep Gelderland

Andere boosdoeners

Drugs was dus de boosdoener in Leuvenheim, maar alcohol achter het stuur is ook een groot probleem. Dat heeft Sjaak Lemmers ervaren toen er voor de zoveelste keer een verkeersongeluk bij zijn woonboerderij in Lunteren gebeurde. Een auto vloog in augustus 2021 uit de bocht en ramde de gevel van zijn huis. Een deel van de gevel stortte in. De verantwoordelijke automobilist bleek stomdronken. “Het gebeurt minstens één keer per maand dat een motor, auto, bromfiets of zelfs brommobiel hier uit de bocht vliegt”, vertelde Lemmers.

In december 2021 ramde een bestelbus in Zuilichem ook een gevel, maar dat kwam niet door alcohol of drugs. Een stuk van de dijk waarop de bestelbus reed was spekglad geworden door sneeuwval. De wagen raakte daardoor van de weg en kwam tegen de woning tot stilstand. Het huis raakte zwaar beschadigd.

De schade in de woning in Zuilichem. – Foto: Hans Verbeek / Meesters Multi Media

En ook in Kerkdriel ging het mis. In maart 2021 ramde wederom een bestelbusje een huis. Aan de voor- en zijkant brak de gevel. Er zat een enorm gat in de muur en de bewoners mochten niet meer hun hele huis betreden. Een 22-jarige man uit Kerkdriel werd aangehouden voor het rammen van het huis. De politie vermoedde dat hij onder invloed van alcohol en drugs was.

Auto ramt huis in Kerkdriel. – Foto: Bart Meesters

Eigen huis geramd

En dan nog twee hele bijzondere.

Een automobilist heeft een huis geramd in Boven-Leeuwen. – Foto: Michiel van Beers

Iets langer geleden, in 2017, was een huis in Boven-Leeuwen aan de beurt. Iets na 22.00 uur ’s avonds reed een bestuurder de oprit op en knalde tegen de gevel aan. Het was niet iemand anders die de schade toebracht, maar het bleken de bewoners van het huis zelf te zijn. De twee zijn naar het ziekenhuis gebracht voor controle.

Tot slot zijn het ook de hulpverleners zelf die wel eens betrokken raken bij dit soort incidenten. In 2017 ramde een brandweerwagen een huis in Apeldoorn. De brandweer was op weg naar een brand in Teuge, maar knalde tegen een woning aan op de Hoofdstraat in de Veluwse stad. Hoe dat kon gebeuren, is niet duidelijk. De schade aan de woning viel overigens mee.

De brandweerwagen ramde een huis in Apeldoorn. – Foto: Persbureau Heitink

Geschreven door Sander Maassen van den Brink, Omroep Gelderland op 2023-01-26 20:06:31


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.