Drugsafval al drie jaar in mestkelder, maar nu is de maat vol

– De mestkelder van een boerderij in Vragender waar in januari 2020 een cocaïnewasserij werd aangetroffen, ligt drie jaar later nog steeds vol drugsafval. De gemeente Oost Gelre wil het drugsafval nu zelf opruimen en de kosten, ongeveer 80.000 euro, verhalen op de eigenaar van de boerderij.

Het drugslab in Vragender werd eind januari 2020 ontdekt na een tip van een buurtbewoner. De cocaïnewasserij zat in een afgetimmerd deel achterin een varkensschuur van de boerderij. De politie pakte destijds drie personen op, onder wie de eigenaar van de boerderij.

De Zutphens rechtbank veroordeelde de boer in mei 2021 tot 240 uur taakstraf voor zijn betrokkenheid bij het drugslab. Hij beweerde bedreigd en onder druk gezet te zijn om zijn schuur te verhuren aan criminelen.

Dwangsommen verbeurd

“Dat het drugsafval nog niet is opgeruimd kent verschillende redenen”, zegt wethouder Bart Porskamp. “We hebben de eigenaar met dwangsommen gesommeerd om het drugsafval op te ruimen, maar die zijn inmiddels verbeurd. Nu gaan we als gemeente, op kosten van de eigenaar, het drugsafval opruimen en pakken we door.”

Het drugsafval vormde volgens de gemeente geen gevaar voor de omgeving. “Het drugsafval ligt in de mestkelder, maar daar is geen lekkage of sprake van vervuiling in de grond”, aldus Porskamp.

Bezwaar van de eigenaar

De eigenaar van de boerderij tekende bezwaar aan tegen de dwangsommen ter hoogte van 160.000 euro. De dwangsommen zouden financiers die de sanering van de schuur moeten uitvoeren afschrikken en dwangsommen zouden ook veel invloed hebben op het gezin met opgroeiende kinderen.

De onafhankelijke bezwarencommissie van de gemeente Oost Gelre oordeelde positief op het bezwaar van de eigenaar, maar het college neemt het advies van de commissie niet over. “Slechts in bijzondere omstandigheden kan geheel of gedeeltelijk van invordering worden afgezien. De door de commissie aangehaalde omstandigheden zijn niet bijzonder”, aldus het argument van de gemeente.

Wanneer de gemeente Oost Gelre het drugsafval in de mestkelder daadwerkelijk opruimt, is nog niet bekend.

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2023-03-01 15:57:36


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.