Woonplan in ’t Woold weer een stap verder

– Het heet een voorbeeldig woonplan dat behalve goed is voor de leefbaarheid rond buurtschap ’t Woold, ook het uitzicht op het landschap behoudt in de omgeving waar het woonplan gepland is: ‘Wonen op ’t Droppers’. Het idee voor zestien nieuwe woningen komt uit de koker van een feest vierende vriendengroep uit de buurtschap. Na een informatierondes in ’t Woold zelf, was het 1 maart zover dat verantwoordelijk wethouder Gosse Visser een overeenkomst tekenden met de ontwikkelaar voor de volgende stap.

In de overeenkomst staan afspraken over de openbare voorzieningen zoals de aanleg van wegen, de parkeerplaatsen en niet onbelangrijk verlichting en uitbreiding van de riolering in het gebied. Zeker zo belangrijk zijn de onderdelen over hoe de landelijke ligging moet worden vormgegeven. Verder zijn afspraken gemaakt over de prijzen het woningbezit.
Het college van burgemeester en wethouders stemde in met het ontwerpbestemmingsplan Gosselinkweg, dat nu ter inzage ligt. “Een prachtig plan voor de leefbaarheid van het buitengebied,” aldus wethouder Visser.

Het plan bestaat uit zes vrijstaande woningen, acht rijtjes woningen en twee twee-onder-één kap woningen. “Door de verschillende type woningen, kunnen we meerdere doelgroepen aan een woning helpen,” geeft wethouder Visser aan. “We zijn blij met dit project en hebben het initiatief altijd aangemoedigd. Vanaf de eerste inwonersbijeenkomst in 2019 zijn er veel stappen gezet om tot dit punt te komen. Van gesprekken met de provincie (omdat een deel van het plangebied in de Groene Ontwikkelingszone ligt) tot overleggen met de buurt omdat zij het open uitzicht wilden behouden.”

Zelfbewoningsplicht

In de ondertekende overeenkomst staat dat twee van de acht rijtjeswoningen betaalbare huurwoningen moeten zijn, met een huurprijs van maximaal 1.000 euro per maand. Dit is onder de grens voor betaalbare huurwoningen vanuit de Nationale woon- en bouwagenda. De andere zes rijtjeswoningen worden betaalbare koopwoningen, die goedkoper moeten zijn dan 355.000 euro. Voor deze woningen geldt een zelfbewoningsplicht van tien jaar. Dat wil zeggen dat deze woningen worden verkocht aan particulieren voor eigen bewoning. De gemeente wil hiermee voorkomen dat beleggers kopen om vervolgens (duur) te verhuren.

Ook op het gebied van landschappelijke inrichting maakt de ontwikkelaar afspraken met de gemeente. Er worden bomen gepland, een bloemrijk grasland aangelegd en er komen diverse voetpaden. Aan de randen van de kavels komen takkenrillen en hagen als erfafscheiding.

Planning

Het ontwerpbestemmingsplan ligt tot 15 april ter inzage. Tijdens deze periode kunnen zienswijzen worden ingediend. Uiteindelijk neemt de gemeenteraad het besluit om het bestemmingsplan vast te stellen.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-03-02 13:23:05


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.