Dorpshuis Het Hart in Eefde is gered

– Even was er paniek in Eefde. Dorpshuis Het Hart zou verdwijnen. Maar er zijn redders in nood, waaronder Eduard Groen.

Jesse Sprikkelman belt met Eduard Groen. Tekst gaat verder onder de audio.

Hij is trots dat Eefde zijn centrale plek behoud. “Het dorpshuis is open voor verenigingen. De harmonievereniging, een koor en dergelijke zijn er alweer te vinden.” Groen heeft samen met nog twee bezorgde Eefdenaren de schouders eronder gezet, met resultaat.

‘Er is niet veel anders’

Ze zijn een nieuwe stichting begonnen omdat de oude stichting failliet is. En geen dorpshuis in Eefde kan echt niet, meent Groen. “Het is letterlijk het hart van het dorp. Het heet niet voor niets Het Hart. Ook zijn er niet zoveel andere ruimtes in de regio. De muziekvereniging moest uitwijken naar Warnsveld. En dat vinden sommigen teveel reizen.”

“We willen werken aan een samenhang in Eefde. En dan moet je wel voldoende accommodatie hebben. Ze gaan het wel anders doen dan voorheen. De kosten blijven in eerste instantie laag. “We nemen voorlopig geen personeel in dienst. Daar is het geld niet voor. En de vorige keer heeft het ook niet gewerkt.”

‘Volledig met vrijwilligers’

In de samenleving vragen mensen zich af of het wel gaat lukken zonder beheerder in dienst. “Wij denken van wel. Het dorpshuis in Voorst draait volledig op vrijwilligers en dat gaat goed.” Er is een groot vrijwilligerstekort in Nederland. Maar daar merkt Groen nog niks van. “Nog voordat we erom vroegen hebben mensen zich al aangemeld.”

Ze willen activiteiten organiseren voor “de kwetsbare groep” in Eefde. “Denk aan een maaltijd die we organiseren, open koffieochtenden, dat soort zaken.” En jongeren? Wat gaan ze daarvoor organiseren? “Stichting Welzijn Lochem organiseert maandelijks een jeugdsoos in Het Hart. Met verenigingen gaan we kijken wat de jeugd wil. En wanneer jongeren initiatieven hebben krijgen ze van ons de zegen.

Geschreven door Jesse Sprikkelman op 2023-10-06 15:30:52


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.