Snus wordt steeds vaker aangeboden aan jongeren: wordt dit een probleem?

– Snus is een ’theezakje’ vol nicotine met een lekkere smaakje dat je onder je bovenlip stopt. Met name bij pubers groeit deze drug aan populariteit. Je kan het heel gemakkelijk bestellen En de leuke doosjes waarin de zakjes verkrijgbaar zijn, zetten jongeren gauw aan tot gebruik ervan. “Een bewuste zet van de tabaksindustrie om jongeren aan zich te binden”, vertelde Stefanie Geven van het preventieteam van Iriszorg -Iris in de Buurt- bij 1Achterhoek Actueel.

Snus is verboden in Nederland, maar je kan er heel gemakkelijk aankomen. Zo’n twee jaar geleden is deze drug overgewaaid vanuit Zweden. In één zakje zit 20 keer zoveel aan nicotine als in één sigaret werkt en is extreem verslavend. Na drie nicotinezakjes is de kans groot dat je verslaafd bent, waarschuwen agenten en jongerenwerkers. “Er zijn nog geen cijfers om te zeggen dat het in de Oost-Achterhoek een probleem is, maar er zijn signalen vanuit het onderwijs en jongerencentra dat in snus wordt gedeald. Via het illegale circuit dat zich op social media -TikTok- bevindt, is er gemakkelijk aan te komen. We horen regelmatig over snus.” De zakjes vind je regelmatig op de grond. En dat komt net zo vaak voor als de nikkelen omhulsels van lachgas.

Stefanie Geven: “Wanneer er iets nieuws op de markt verschijnt zijn pubers nieuwsgierig. Ze proberen het uit. Na de eerste keer word je er behoorlijk misselijk van. De hoeveelheid nicotine die je binnenkrijgt is erg hoog.” Inmiddels geldt de drug -net als vapen- als een rookvrij alternatief voor sigaretten. En op momenten dat je geen nicotineshot kan binnenkrijgen, prop je in de klas een zakje onder je lip.

Snus en vapes zitten in dezelfde hoek en worden gepromoot vanuit de tabaksindustrie. Influencers spelen daar een grote rol in, want die hebben veel invloed onder jongeren. Er mag geen reclame gemaakt worden voor tabak, dus is het voor tabaksfabrikanten lastig om klanten te werven. Daarom moeten ze dat op slinkse wijze doen. “Ondertussen worden sigaretten minder populair: we willen naar een rookvrije samenleving, dus moeten ze iets anders verzinnen.”
Volgens Stefanie Geven van Iriszorg wordt snus in de media gepromoot door profvoetballers. Zij lopen met een bobbel onder de neus “En als een Mbapé zegt ‘het is niet slecht voor je longen’ dan nemen jongeren dat snel op, terwijl het een verboden drug is.”

En er is er een verontrustend signaal bijgekomen. In een videoboodschap waarschuwt de politie Amsterdam voor dealers die op het schoolplein gratis snus aanbieden om kinderen verslaafd te maken en ze vervolgens te kunnen inzetten voor verschillende criminele diensten.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-10-06 15:46:14


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.