Dit moet je weten over het verontreinigde drinkwater in de Achterhoek

DINXPERLO – Vitens is druk bezig met het reinigen van het vervuilde drinkwater in het waterreservoir in Dinxperlo. Omdat het twee dagen duurt voordat een monster een betrouwbare uitslag kan geven, verwacht het waterbedrijf dat het zaterdag een nieuwe update over de enterokokken-bacterie kan geven. 25.000 huishoudens in de Achterhoek moeten tot die tijd hun drinkwater drie minuten koken.

Bij de Vitens productielocatie van drinkwater in Dinxperlo is de verontreiniging gevonden. Het gaat hierbij om melkzuurbacteriën die voorkomen in de darmen van mens en dier, en de spijsverteringsprocessen ondersteunen. De bacterie kan voor mensen met een kwetsbare gezondheid of een verminderde weerstand vervelende gevolgen hebben. “De verontreiniging in Dinxperlo is dinsdagmiddag aan het licht gekomen”, vertelt Rik Dogger, woordvoerder van Vitens.

Wat is het probleem in de Achterhoek?

“Afgelopen zondag is er een monster genomen. Dat moet voor een betrouwbare uitslag twee dagen op kweek staan”, zegt Dogger. Enterokokken hebben een incubatietijd van twee dagen. In die twee dagen kan het zich dus ontwikkelen tot een bacterie of verontreiniging. “Afgelopen zaterdag is ook een monster genomen waarvan wij maandag een positieve uitslag kregen. Tussen afgelopen zondag en dinsdag is de bacterie dus ontstaan”, concludeert Dogger. Volgens Vitens is het aannemelijk dat de melkzuurbacterie op dinsdag volgroeid is. “Daarom hebben wij een kookadvies afgegeven.”

Hoe kan het dat er nu wéér een bacterie is gevonden?

Volgens de woordvoerder is het puur toeval dat de bacterie binnen een korte periode op twee verschillende plekken geconstateerd is. “We vermoeden dat de oorzaak in onze onthardingsinstallatie zit”, vertelt hij. “Daarom hebben we de ontharder nu uit het drinkwaterproces gehaald. Dit betekent dat mensen nu mogelijk harder water krijgen dan dat ze gewend zijn.”

Op woensdag en donderdag worden nieuwe monsters genomen van het reservoir in Dinxperlo. “We hopen, doordat de ontharding niet meer ingezet is, dat het water geen verontreiniging meer heeft.”

Hoe weet je of je drinkwater moet koken?

Op de calamiteitenpagina van Vitens staat een Excel-document met postcodes waarvoor het kookadvies geldt. “Al deze postcodes krijgen dus drinkwater uit het reservoir in Dinxperlo”, zegt Dogger.

Vanwege het verwijderen van de ontharder kan het water dus harder zijn dan normaal. Dat betekent dat het een hogere hoeveelheid calcium of magnesium bevat. De hardheid van het water kun je ook per postcode vinden op de website van Vitens.

Worden andere drinkwaterinstallaties elders in Gelderland nu extra gecontroleerd?

“Vitens monitort continu haar drinkwater”, zegt Dogger. Volgens hem neemt Vitens 200.000 monsters per jaar om de kwaliteit van het water te waarborgen. Andere locaties worden dus niet extra gecontroleerd.

Hoe lang kan het waterkookadvies in de Achterhoek nog gaan duren?

Omdat Vitens de ontharder nu uit het proces gehaald heeft, hoopt het dat de verontreiniging snel verdwijnt. “Omdat monsters twee dagen op kweek staan voor een betrouwbare uitslag verwachten we zaterdag een nieuwe uitslag”, vertelt de woordvoerder. “Dat betekent dat we zaterdag ook weten of het kookadvies van kracht blijft óf dat het opgeheven kan worden.” Vitens komt daarom aankomende zaterdag weer op de lijn met een update.

Geschreven door Madelon Spierenburg op 2024-05-22T14:24:00+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.