Deze vrouwen klussen erop los: ‘Mannen zijn vaak verbaasd’

WINTERSWIJK MISTE – Ingrid Schuurmans en Manja Lobeek werkten meer dan 25 jaar in de zorg, toen ze besloten het over een heel andere boeg te gooien. Nu schilderen, snoeien en verbouwen ze erop los als klusvrouwen. “Mannen zijn vaak verbaasd dat we kunnen klussen.”

De twee Achterhoekse vrouwen zeggen dat iedereen enthousiast is, als ze komen klussen. Toch is het nieuw voor veel mensen dat er vrouwen langskomen voor een klus, heeft Ingrid gemerkt. Maar hoewel het als een echte mannenwereld wordt gezien, zijn steeds meer vrouwen aan het klussen, merkt ze. De twee vrouwen hebben hun eigen huis verbouwd en werken graag met hun handen.

'Vrouwen hebben wat gemist'

Toch worden ze soms met enig opzien ontvangen in de kluswereld. “Mannen zijn vaak verbaasd dat we kunnen klussen”, merkt Manja. “Als je als vrouw over de vloer komt, willen ze wel eerst zien wat je als vrouw allemaal kunt.” Toch vinden mensen het vooral stoer, ervaart Schuurmans. “We worden ook serieus genomen. Ze vinden het leuk dat we langskomen.”

Het tweetal merkt op dat vooral oudere vrouwen vol bewondering reageren als ze langskomen. “Ze vertellen dat ze ook graag hadden willen klussen, een beroep willen uitoefenen. Die vrouwen hebben daarin wat gemist. Ze zijn in een keurslijf geduwd: vrouwen zorgden voor de kinderen, mannen gingen aan de slag.”

Verbaasde reacties

Deze vrijdag is het Internationale Vrouwendag. En die dag is nog steeds nodig, vindt Ingrid. Ze merkt dat vrouwen anders worden behandeld dan mannen. Ze noemt de loonkloof als voorbeeld: vrouwen in acht van de tien meest voorkomende beroepen verdienen nog steeds minder dan hun mannelijke tegenhanger, meldt MKB Service Desk.

Zo is Internationale Vrouwendag ontstaan

Internationale Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en vrouwenkiesrecht. In 1911 werd de Vrouwendag internationaal voor het eerst gevierd, in 1912 voor het eerst in Nederland.

Deze dag is een moment om te protesteren, te demonsteren en aandacht te geven aan wat er beter kan. Emancipatie gaat altijd door. Het gaat bij emancipatie om gelijke rechten, gelijke verantwoordelijkheden en vrijheden. Zolang er nog geen juiste balans is bereikt, is er volgens de initiatiefnemers een Internationale Vrouwendag nodig om meer bewustwording te krijgen.

Geschreven door Storm Roubroeks, Eef van Bommel op 2024-03-08 16:14:46


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.