Nieuwbouwwijk Nieuw Gelle in Meddo krijgt een pumptrackbaan

WINTERSWIJK MEDDO – Sinds enige tijd wordt in Meddo gebouwd aan een nieuwe wijk Nieuw Gelle. Naast dat er zo’n honderd woningen worden gebouwd, komen er ook ‘dorpsvoorzieningen’. Een wens van de buurtschap en de buurt van het deel dat al gebouwd is, was een speel- en een ontmoetingsplek. Dit krijgen een vorm van een pumptrackbaan met een klimboom en natuurlijke speelmogelijkheden, laat wethouder Sandra Metaal aan het begin van het politiek forum weten waar speel- en ontmoetingsplekken in de kern van Winterswijk worden besproken.

De aanleg ervan kost 75.000 euro en wordt betaald uit de zogeheten ‘bovenplantse kosten’: het deel van de bouwgrond waar de gemeente geld op zou moeten toeleggen -bijvoorbeeld groenaanplant- worden vereffend uit de exploitatiewinst van de woningbouw. De aannemer stort dat bij de overeenkomst in een soort fonds. In totaal zit daar 107.500 euro in. “Het gaat om een wens van Meddo’s Belang en waarvoor het college afgelopen week 75.000 euro beschikbaar heeft gesteld voor het plan. Het deel dat overblijft kan Meddo ergens anders aan besteden. “Wellicht komen daar nieuwe ideeën uit voort.”

Het gaat om een strook van bijna 600 vierkante meter die 75 meter lang is en tussen de huizen komt te liggen. Daarop komt een pumptrackbaan, een geasfalteerd circuit met heuvels en bochten waarover kinderen en volwassenen uit de buurt kunnen fietsen en skeeleren. Rondom heen kan in het groen geravot worden. “Het is ook een uitdagende plek voor jongeren en een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Je kan er gaan zitten en kijken naar de kinderen. De plek krijgt een wadi waarin het hemelwater wordt opgevangen en bomen tegen onder meer hittestress. De aanleg van een speel- en ontmoetingsplek combineren dus ook met het klimaatvriendelijk inrichten van de bebouwde omgeving. Er komt een klimboom die dus ook beschutting geeft.”

De globale inrichting van de groene plek in de wijk. – Foto: Gem WW

De speelplek mag bijzonder heten in landelijke omgeving waar groen en bomen om de hoek zijn. “In Meddo gebeurt ontzettend veel, het is een bruisend buurtschap waar nieuwbouw wordt gepleegd. Qua opbouw is Nieuw Gelle te vergelijken met de inrichting van een wijk zoals we die in Winterswijk hebben en waar we vanavond tijdens het politiek forum gaan hebben over de speel- en ontmoetingsplekken. Er zijn al veel voorzieningen in Meddo en dit draagt bij aan de leefbaarheid en de pumptrackbaan is er een van die de leefbaarheid in stand zal houden.”

In de buurtschappen liggen de behoeften anders, aldus Metaal. De woningen liggen flink verspreid en jongeren wonen op grotere opvlakten wat het een stuk lastiger maakt centrale plekken te organiseren. Er wordt ook anders gespeeld. Ze pakken de skelter uit de schuur en gaan de weg op en je bent snel in een weiland of in het bos. Je merkt dat in een landelijke omgeving er anders wordt gespeeld.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-03-08 16:38:48


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.