Deze twee gemeenten gaan stemmen hertellen: Oost Gelre is daar één van

– In Ede en Oost Gelre worden een week na de verkiezingen stemmen opnieuw geteld. De Kiesraad heeft om een hertelling gevraagd.

De Kiesraad constateerde ook dat op stembureau Den Diek in Lichtenvoorde een aanzienlijk verschil is tussen het aantal toegelaten kiezers en de uitgebrachte stemmen. Ook op stembureau Vincentiushuis in Groenlo is een onverklaard verschil, zo meldt Oost Gelre. Daarom voert het gemeentelijk stembureau van Oost Gelre voor deze twee stembureaus een hertelling uit.

Dat gebeurt in de trouwzaal in het gemeentehuis in Lichtenvoorde. Belangstellenden zijn vanaf 13.30 uur welkom om bij deze hertelling aanwezig te zijn.

Ook in Ede

Een stemmer in Ede heeft bezwaar gemaakt bij de kiesraad, meldt een woordvoerder van de gemeente. De persoon in kwestie bracht een voorkeursstem uit, maar vond zijn stem vervolgens niet terug in de uitslagen. “De Kiesraad heeft ons gevraagd dit uit te zoeken”, aldus de gemeente.

Het is nog niet geheel duidelijk wat er nu fout is gegaan bij de telling. “Feit is dat tellen mensenwerk is”, aldus de woordvoerder. Ze kan ook niet zeggen of er sprake is geweest van fraude: “We wachten even op de uitslag van de hertelling vanmorgen. Maar we gaan hier vooralsnog niet vanuit.”

Vooralsnog worden de stemmen van één stembureau herteld. Dat gebeurt vanaf 11.00 uur in het Raadhuis van Ede.

Hertellen is openbaar

Bij een hertelling mag iedereen die dat wil, komen kijken. Het tellen van de stemmen is bij verkiezingen altijd openbaar. De Kieswet bepaalt dat iedereen moet kunnen zien of het tellen van de stemmen goed gebeurt. Ook het hertellen mag worden bijgewoond.

Geschreven door Pieter van Eekelen op 2023-11-29 10:00:16


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.