Bouw attractiepark Bommelwereld in volle gang: ‘Het wordt echt groot’

– Het nieuwe attractiepark Bommelwereld in het Achterhoekse Groenlo begint zijn eerste vormen aan te nemen. De afgelopen maanden is er hard gewerkt om een grote attractiehal van 9000 vierkante meter uit de grond te stampen. Het attractiepark draait om de verhalen van Olivier B. Bommel en Tom Poes.

Het duo is misschien wel het beroemdste levenswerk van stripauteur Marten Toonder. De strip met tekstballonnen verscheen tussen 1941 en 1986 in verschillende kranten en kwam 177 keer uit. Veel van de verhalen spelen zich geheel of gedeeltelijk af in de fictieve plaats Rommeldam.

Daar woont Bommel in kasteel Bommelstein. Hoewel in de eerste verhalen Tom Poes de hoofdpersoon was, werd Olivier B. Bommel uiteindelijk het belangrijkste personage, zodat de strips ook wel de Bommelverhalen werden genoemd.

De verhalen komen nu opnieuw tot leven in een grote indoorhal met verschillende attracties zoals: een oldtimerbaan, botsauto’s, vrijevaltorens, trekvlotten, een familieachtbaan, zweefmolen, boomstambaan, reuzenrad en nog veel meer. Ook wordt er een groot kasteel op een heuvel gebouwd waarin een museum en later ook een theater worden gebouwd.

Fluittonen in Groenlo

“Ik ben blij dat de buitenkant van de hal bijna helemaal dicht zit voor de winter”, zegt Edwin Bomers van Marveld Recreatie, dat Bommelwereld bouwt. “We krijgen daar ook veel reacties op, met name over hoe groot de hal wordt. Maar de buitenkant van de hal wordt straks nog helemaal weg gecamoufleerd.”

Met de harde wind van de afgelopen weken kregen de inwoners van Groenlo te maken met hoge fluittonen vanaf het bouwterrein van het attractiepark. “Nu de platen erop zitten en het dak dicht is zal het geluid ook snel verdwijnen”, aldus Bomers.

Revival van Bommel en Tom Poes?

De verhalen van stripauteur Marten Toonder zijn vooral bij de oudere generatie bekend. De 177 verhalen van Olivier B. Bommel en Tom Poes verschenen vanaf 1941 als striproman in De Telegraaf.

“Het zou mooi zijn als door het attractiepark Bommel en Tom Poes weer bekend worden bij kinderen”, zegt Toonder. “Ik hoor vanuit mijn omgeving nog steeds van veel mensen dat ze de karakters kennen, ook al zijn de verhalen wat ouder.”

Hoewel Marten Toonder in 2005 al overleed, verwacht zijn kleindochter dat hij het een grote eer had gevonden dat er een attractiepark komt over de verhalen van Bommel en Tom Poes. “Aan de andere kant kon hij ook heel kritisch zijn”, zegt kleindochter er Milou. “Het moest helemaal kloppen zoals hij vond dat het moest worden.”

Eerste attracties

Het komend jaar wordt gebruikt om de attracties te bouwen die de grote hal moeten gaan vullen. “Deze attracties worden nu in heel Europa gebouwd”, zegt Bomers. “Als deze straks klaar, gekeurd en veilig bevonden zijn komen ze naar Groenlo en worden ze hier verder gemonteerd.”

Omroep Gelderland neemt je in de serie Bommelwereld – Van tekening tot pretpark mee voor een exclusieve blik achter de schermen.

De eerste aflevering van Bommelwereld – Van tekening tot pretpark is vanaf woensdag 29 november om 16.00 uur te zien via gld.nl/bommelwereld.

Daarna volgt er om de paar maanden een nieuwe. Houdt hiervoor gld.nl/bommelwereld in de gaten.

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2023-11-29 14:36:10


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.