Winterwijkse IJsvereniging wil eerste schaatsmarathon op natuurijs organiseren: ‘We hebben alles rond’

– De ijsbaan van Winterswijk doet dit jaar voor het eerst mee in de strijd om de eerste marathon op natuurijs. Dat zegt de KNSB. De Winterswijkse IJsvereniging zegt de vergunning rond te hebben en nu volop bezig te zijn met de voorbereidingen.

Voorzitter Auke Spijkstra van WIJV zegt tegenover de website Schaatsen.nl. druk bezig te zijn met een marathon. “Onze mensen zijn vanochtend (dinsdag, red.) naar het gemeentehuis gegaan en hebben de vergunning rond”, zegt Spijkstra. Een kanttekening is het draaiboek dat bij de KNSB ingediend moet worden, alle verenigingen doorlopen jaarlijks dat proces. “We moeten nog een paar kleine aanpassingen doen, maar vanavond praten we daarover tijdens de bestuursvergadering en dan kan het opgestuurd worden.”

Bijzonder systeem

En de kans is wel aanwezig dat Winterswijk aan het langste eind zal trekken. Er ligt een schaatsbaan met een bijzonder systeem, waardoor er met geringe vorst al geschaatst kan worden. Het systeem gaat als volgt in z’n werk: onder het asfalt van de skeeler- en ijsbaan ligt schuimbeton. De baan wordt vervolgens beneveld bij vorst, waardoor er een laag ijs komt te liggen, maar vooral blijft liggen. De baan kan zo langer mee.

Spijkstra is in de tussentijd al druk bezig met de voorbereidingen en zegt ‘als een gek aan het rondbellen’ te zijn. Zo’n marathon heeft nogal wat voeten in de aarde, want er komen ontzettend veel bezoekers en een boel pers op af.

Serieuze gooi

“We hebben de hele zomer gewerkt om stenen langs de baan te leggen, onze opblaasbare boarding rond de baan is gereed om op te bouwen”, gaat Spijkstra verder. “We wachten nog even de sneeuw van vanavond af, maar in principe gaan wij woensdagavond beginnen met sproeien. Ze verwachten hier vorst tot wel zeven graden onder nul, dan kunnen wij hier heel snel schaatsen.”

Andere kanshebbers

Naast Winterswijk maken zes andere plaatsen een kans op de eerste marathon op natuurijs van deze winter. Veenoord/Nieuw-Amsterdam in Drenthe, Puttershoek in Zuid-Holland, Haaksbergen in Overijssel, Noordlaren in Groningen, Nieuw-Buinen in Drenthe en Burgum in Friesland. Vorig jaar ging de eer naar Burgum, waar de eerste en enige schaatsmarathon op natuurijs gereden kon worden op woensdag 14 december.

Geschreven door 1Achterhoek op 2023-11-29 07:40:43


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.